Cluj-Napoca: 310 cladiri din centrul istoric necesita reparatii capitale
Conform declaratiilor lui Sorin Apostu, nu mai putin de 310 cladiri din centrul istoric al Clujului necesita interventii de restaurare a fatadelor. Se pare, insa, ca lucrarile de reabilitare vor fi demarate la doar 39 de imobile, restul proprietarilor neajungand la un consens in ceea ce priveste documentatia necesara prestarii acestor servicii.
Primaria Cluj-Napoca a urgentat procesul de identificare a cladirilor problematice abia dupa ce fatadele deteriorate au purces la violentarea cetatenilor, ultimul incindent de acest fel avand loc in pe strada Universitatii nr.1 . Au fost, astfel, luate in evidenta aproximativ 690 de imobile, dintre care aproape jumatate reprezinta un pericol real pentru locuitorii urbei clujene.
Lucrarile de refatadare sunt, in mod teoretic, finantate de primarie, proprietarii persoane fizice urmand a rambursa banii investiti in reparatii in nu mai putin de 10 ani. In ceea ce priveste societatile private, perioada de returnare a sumelor alocate reabilitarii cladirilor problematice se reduce la 1 an.
Cele 690 de cladiri din zona protejata deja verificate de municipalitate au fost impartite in trei categorii, raportate la riscul pentru siguranta cetatenilor: cu grad avansat de deteriorare – 57 de cladiri, 95 aflate intr-un stadiu de deteriorare relativa, iar restul neintretinute corespunzator. Inventarul este o obligatie legala pentru primarie si este in curs de elaborare, la acesta participand Politia Comunitara, dupa cum a explicat viceprimarul Radu Moisin.
Datele preliminare au fost prezentate ieri de primarul Sorin Apostu, in cadrul unei conferinte de presa, pentru a-i convinge pe cetateni asupra importantei refacerii fatadelor cladirilor in care locuiesc.
Edilul a declarat ca programul initiat de primarie in 2005 pentru revitalizarea centrului orasului implica acordul tuturor locatarilor dintr-un imobil. Licitatia se face de catre primarie impreuna cu acestia, lucrarile sunt platite de la bugetul local, iar cetatenii ramburseaza banii in 10 ani (persoanele fizice), intr-un an (cele juridice), respectiv in cinci ani (asociatiile si fundatiile).
“Cladirile pentru care proprietarii si-au dat acordul de principiu vor intra in reabilitare in primavara lui 2012. Pana atunci vom face licitatiile. Costurile de refatadizare sunt in functie de marimea apartamentului si de cotele indivize comune. Cladirea de pe Universitatii nr. 1, care a intrat in refatadizare toamna aceasta, presupune costuri de 472.172 de lei, la 40 de apartamente. In cazul imobilelor revendicate, lucrarile de refatadizare sunt blocate si nu se pot efectua interventii pana la solutia instantei. Pana acum noi ne-am implicat, si marturisesc, pentru ca sunt in sala de sedinte a Consiliului, ilegal, cum le place unora dintre consilieri sa spuna, pentru a indeparta bucatile de fatade care puneau in pericol trecatorii“, a subliniat edilul.
Sursa: Ziua de Cluj
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu