Antecontractul de vânzare-cumpărare: la notar sau sub semnătură privată? 

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Știai că poți să închei antecontractul de cumpărare-vânzare și sub semnătură privată în agenția noastră și să eviți astfel plata onorariului notarului? 

Antecontractul este un acord între părți care indică intenția fermă de a vinde și de a cumpăra o proprietate în viitor. 

Nu este obligatoriu din punct de vedere legal, însă reprezintă o formă de garanție adițională pentru părți.

De ce este bine să închei un astfel de acord? 

Fie cumpărătorul este fi în proces de obținere a unui credit bancar, fie vânzătorul are de lichidat niște datorii sau de pregătit niște acte în plus, încheind un astfel de acord, stabiliți o înțelegere clară, care vă obligă ulterior să încheiați contractul de vânzare-cumpărare.

Astfel, vânzătorul trebuie să restituie de două ori suma plătită în avans, dacă tranzacția nu se realizează din culpa vânzătorului, sau cumpărătorul pierde avansul, dacă tranzacția nu se realizează din culpa cumpărătorului. 

Antecontractul îți poate oferi, așadar, siguranță și claritate ambelor părți. 

Imediat ce găsește proprietatea dorită, cumpătătorul va dori să-i promiți că i-o vinzi lui și atunci va solcita să încheiați un antecontract de vânzare-cumpărare, cu plata unui avans desigur. 

Deși un antecontract nu este un act juridic obligatoriu, constituie o garanție în plus pentru părți. 

Există  câteva motive bune de a încheia un astfel de contract.

De exemplu, cumpărătorul nu are încă toți banii și e în proces de obținere a unui credit bancar, vânzătorul nu are toate actele pregătite, sau mai are datorii de achitat – rate, impozite, plăți restante la întreținere.

În acest caz este bine să semnați un antecontract în care să vă arătați intenția fermă de a vinde, și  respectiv de a cumpăra.

Vezi un Model de Promisiune de Vânzare-Cumpărare oferit de www.notariate.ro.

Puteți încheia antecontractul la notar sau sub semnătură privată, însă efectele juridice nu vor fi aceleași.

Actul notarial oferă mai multă siguranță și poate fi folosit în fața unui executor sau a instanței în caz de neînțelegere, fără nicio altă procedură suplimentară. Pe de altă parte, antecontractul cu semnătură privată este mult mai facil și nu implică programări, drumuri și cheltuieli suplimentare notariale. 

Important de menționat este faptul că obiectul unui antecontract nu este bunul fizic ce urmează să fie vândut, ci obligația de a încheia în viitor un contract de vânzare-cumpărare. Proprietarul își asumă că nu va vinde apartamentul unui alt cumpărător, în timp ce cumpătătorul are obligația de cumpăra, în cele din urmă, apartamentul și de a respecta condițiile antecontractului.

Iată de ce acte ai nevoie pentru încheierea antecontractului: 

  • Actul de proprietate asupra apartamentului, care poate fi după caz: contract de vanzare-cumparare, certificate de mostenitor, contract de donație, sentința civilă definitiva și irevocabila etc.
  • Extrasul de carte funciară, care se obține de către biroul notarial de la Oficiul de Carte Funciara din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara si este valabil 10 zile de la data depunerii cererii. 
  • Actele de identitate ale părților, certificatul de căsătorie (după caz), procură de reprezentare (după caz). 

Din punct de vedere al taxelor notariale, antecontractul se taxează având ca punct de plecare avansul și este achitat de către cumpărător. Cu cât cumpărătorul va plăti un avans mai mare, cu atât și onorariul notarial va fi mai mare. De menționat că onorariul plătit la antecontract nu va fi scăzut din onorariul final al vânzării. 

Mizează pe asistența juridică a companiei BLITZ pentru a stabili o înțelegere clară cu vânzătorul dacă vrei să eviți onorariul notarial.