Bancile au purces la “vanarea” clientilor cu datorii
Suntem informati ca institutiile financiare au purces la executarea silita a romanilor aflati in inposibilitatea de plata a dobanzilor aferente creditelor ipotecare.
Avand in vedere ca situatia economica e asa cum e, nu ne mira faptul ca bancherii au demarat acest proces cu mare entuziasm. Totul depinde, in aceste momente tulburi, de cum iti recuperezi banii. Din pacate, insa, pentru bancile care-si vaneaza rau-platnicii, licitatiile organizate in jurul unitatilor locative recuperate sunt mai mult decat inoperante.
Piata imobilelor executate silit este intr-o stare de trista efervescenta aproape nemaintalnita pana acum. Spunem „trista” fiindca locuintele scoase pe piata din considerente juridice se vand la preturi de cele mai multe ori ridicole, cetatenii romani descurcareti fiind la curent cu toate micile tertipuri la care trebuie sa recurga pentru a sabota licitatiile.
Nu mai putin de 2.200 de case, terenuri, spatii comerciale si fabrici sunt scoase, in acest moment, la vanzare pe site-urile celor mai pertinente institutii financiare locale, numarul anunturile publicate fiind mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu alte cuvinte, 2010-le a scos pe piata mai putin de 1.000 de imobile executate silit.
In ciuda faptului ca reprezentantii institutiilor financiare au incercat sa pastreze intacte preturile acestor imobile, cresterea stocului de locuinte executate silit si numarul redus de romani dispusi sa tranzactioneze cu bancile i-au obligat sa reduca valorile in mod abrupt si dramatic.
Conform declaratiilor executorilor bancari, bunurile executate silit se vand la a patra sau a cincea licitatie, si abia dupa ca institutia financiara a renuntat la pretul minim initial.
“Bancile nu sunt deloc fericite sa faca pe agentii imobiliari. Nu sunt deci deloc fericite sa execute garantiile, pentru ca asa isi taie din veniturile viitoare. Nu in ultimul rand, prin executie, bancile risca sa nu isi recupereze investitia. Daca este vorba, de exemplu, despre un imobil cumparat in anii 2007 – inceputul lui 2008, cand preturile erau la varf, iar valoarea s-a injumatatit intre timp, debitorul nu a apucat sa plateasca foarte mult din credit, iar banca e posibil sa nu isi recupereze suma prin executare.“, spune analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
Mai mult decat atat, potentialii cumparatori specializati pe dinamica licitatiilor pot face in asa fel incat institutiile financiare sa fie nevoite sa reduca pretul locuintelor scoase la vanzare, ajungadu-se la tranzactii de pe urma carora bancile nu-si pot recupera costurile.
Sursa: Ziarul Financiar
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu