BNR nu mai scumpeste creditele ipotecare in euro
Decizia BNR de a restrictiona creditarea in euro a generat reactii cel putin viscerale in randul institutiilor financiare active pe piata locala, cele mai multe fiind de parere ca majorarea avansului in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, aceasta fiind una dintre modificarile dezbatute, ar reduce in mod drastic numarul celor interesati de ofertele bancilor.
Iata, insa, ca animozitatea din ultimele saptamani a fost completamente nejustificata, reprezentantii BNR declarand ca nu se vor opera modificari in ceea ce priveste creditele ipotecare si imobiliare. In aceasta ordine de idei, ni se aduce la cunostinta ca se vor implementa o serie de schimbari majore doar pe segmentul imprumuturilor de nevoi personale.
In planurile initiale ale BNR, creditele imobiliare si ipotecare ar fi trebuit sa se diferentieze ca si costuri in functie de moneda in care sunt solicitate, adica avansul urma sa fie cu atat mai mare cu cat moneda de imprumut prezenta mai multe riscuri.
Astfel, se vorbea despre un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine. Aceste modificări par sa fi disparut, insa, dupa ce oficialii BNR au discutat cu reprezentantii Asociatiei Romane Bancare.
“Avem vesti bune de la discutiile cu BNR. Noul regulament nu afecteaza achizitiile de locuinte, care se vor face in conditiile existente. De asemenea, nici achizitia de locuinte prin programul Prima Casa nu va fi afectata” , a declarat Radu Gratian Ghetea in cadrul „Romania Financial Forum 2011”, eveniment organizat de Mediafax in parteneriat cu BNR.
Bancile au fost, insa, de acord ca imprumuturile de nevoi personale sa fie descurajate. Astfel, potrivit proiectului, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, fata de 25 de ani, cat era pana acum, iar clientii vor fi obligati sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul ar trebui sa fie de cel putin 30%.
Aceasta este o masura de precautie din partea bancilor, in conditiile in care 40% dintre clientii care se inhama la credite de nevoi personale ajung sa nu isi mai poata plati ratele.
“Au scazut veniturile, sunt incertitudini legate de veniturile viitoare ale clientilor, nu putem sa rămanem impasibili si sa nu ne gandim la viitor, asa cum trebuie sa faca o banca. Incercam, la ARB si BNR, sa gasim un echilibru ca reglementarea sa fie dinamica si adaptata continuu la schimbarea mediului. Modificările regulamentului privind creditele de consum acordate populatiei sunt in acest spirit. Adaptarea la mediul economic, atat la cel international, cat si la cel romanesc“, a adaugat Ghetea.
Tocmai pentru a se asigura ca romanii vor veni sa se imprumute si in lei, bancile au decis sa ieftineasca produsele in moneda nationala.
„Exista un apetit redus pentru creditul in lei, pentru ca erau foarte atractive dobanzile in valuta si pentru ca in 2007-2008 am avut situatii in care cursul era favorabil celor care se imprumutau in valuta. Am avut destule dusuri reci pentru cei care aveau credite in curs. In perioada urmatoare vom vedea o promovare a creditelor in lei din partea bancilor“, a continuat Ghetea.
Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu