Care sunt avantajele și riscurile fondurilor de investiții imobiliare?

Un fond de investiții imobiliare este o companie care investește în proprietăți imobiliare pentru a obține venituri din închiriere sau vânzare, folosindu-se de un fond comun de capital investițional pentru a achiziționa sau dezvolta și, de obicei, pentru a gestiona un portofoliu de proprietăți generatoare de venituri.
Fondurile de investiții imobiliare funcționează în mod similar cu fondurile mutuale sau cu fondurile tranzacționate la bursă (ETF), în sensul că permit investitorilor de retail să beneficieze de avantajele unei investiții imobiliare, fără a suporta costurile și bătăile de cap care însoțesc achiziția și gestionarea unor proprietăți imobiliare fizice.
Fondurile de investiții imobiliare (Real Estate Investment Trusts – REIT) sunt așadar o metodă modernă de a investi pe piața imobiliară, fără a cumpăra bunuri imobiliare fizice.
Sumele pe care le poți investi într-un fond de investiții imobiliare variază de la fond la fond. Unele fonduri îți permit să investești sume mici, de la câteva zeci la câteva sute de lei, în timp ce altele cer sume mai mari, de la câteva mii la câteva zeci de mii de lei.
Care sunt avantajele fondurilor de investiții imobiliare pentru investitori?
Fondurile de investiții imobiliare sunt o opțiune bună pentru a-ți diversifica portofoliul. Îți oferă diversitatea și o expunerea la piața imobiliară fără să cumperi și apoi fără să gestionezi fizic proprietățile achiziționate.
Scutiri de impozit
Un alt avantaj este că profitul realizat de un REIT este scutit de impozit. Pentru a se califica drept Fond de Investiții Imobiliare, fondul trebuie să distribuie acționarilor cel puțin 90% din venitul său impozabil. Astfel, REIT-urile nu plătesc de obicei niciun impozit pe profit, deoarece câștigurile lor sunt transferate ca plăți de dividende.
Aceste distribuții pot fi atractive pentru investitori, deoarece pot genera venituri regulate în portofoliul lor.
Lichiditate
În plus, ai o lichiditate mai mare a investițiilor, în cazul unui REIT nu tranzacționezi proprietăți reale și nu ai de așteptat luni bune până să vinzi proprietatea pentru a-ți monetiza investiția.
Acțiunile REIT pot fi tranzacționate pe burse de valori sau pot fi răscumpărate de fond, ceea ce înseamnă o modalitate relativ ușoară de a investi sau de a ieși dintr-o investiție.
Venituri protejate de inflație
Veniturile generate de un REIT parvin în principal de colectarea chiriilor aferente portofoliului de proprietăți. Și cum chiriile tind să țină pasul atât cu inflația, cât și cu dobânzile bancare, atunci când inflația crește, cresc și chiriile, iar investițiile îți sunt protejate împotriva inflației.
Investițiile în fonduri imobiliare nu sunt însă lipsite de riscuri, însă acestea sunt de regulă mai mici decât investițiile în proprietăți fizice.
Riscurile unui fond de investiții imobiliare
Riscurile pe care ar trebui să le iei în calcul la investiția într-un fond imobiliar sunt costurile de administrare și comisioanele percepute de fond, care pot reduce din profitabilitate, precum și dificultatea de a vinde acțiunile fondului la prețul dorit într-un timp scurt.
Este important de menționat că avantajele și riscurile specifice asociate fondurilor REIT pot varia în funcție de strategia specifică a fiecărui fond.
Recomandarea noastră este să faci o cercetare detaliată de piață, să compari mai multe oferte și să citești cu atenție contractul fondului înainte de a investi. Sau consultă un expert financiar care să-ți prezinte toate informațiile cheie înainte de a investi în fonduri REIT.