Care sunt obligatiile unui codebitor la credit?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Atunci cand vine vorba de contractarea unui credit, iar suma solicitata este una semnificativa, tot mai multe persoane apeleaza la un codebitor, care poate fi o ruda de gradul I sau prieteni dispusi sa isi asume responsabilitatile pe care le implica garantarea unui imprumut.

In ultimii ani, bancile si-au luat numeroase masuri de precautie pentru a-si recupera creantele in cazul in care titularul creditului, din diverse motive, nu isi onoreaza obligatiile ce ii revin catre institutia de credit. Codebitorul se angajeaza sa indeplineasca obligatia asumata de debitorul principal fata de creditorul acestuia si sa plateasca ratele lunare, in conditiile in care acesta inregistreaza restante. Aceasta forma de garantie poarta numele de fidejusiune.

Este important de constientizat faptul ca un codebitor are aceleasi drepturi si obligatii contractuale ca si debitorul si raspunde impreuna cu acesta pentru rambursarea creditului catre banca. Pentru a primi ‚avizul bancii’, codebitorul trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii de eligibilitate ca solicitantul creditului. Astfel, acesta trebuie sa prezinte adeverinta de salariu, copie carte de munca, alte acte doveditoare de venit, acte locuinta, implicarea acestuia in alte contracte de credit etc.

Codebitorul nu contribuie la plata lunara a ratelor, insa este obligat sa preia obligatiile de plata ale debitorului principal in cazul in care aceasta inceteaza sa mai plateasca creditul.

Cat te poate costa implicarea intr-un contract de credit al carui beneficiar nu esti?

Foarte mult! In caz de neexecutare a obligatiilor de plata, banca poate supune urmaririi silite venituri si bunuri apartinand debitorului. In cazul in care contractul prevede ca alaturi de imprumutatul principal si-a mai asumat obligatia de plata si un alt codebitor, iar garantiile sunt insuficiente, institutia financiara poate cere declansarea procedurii de executare silita si asupra acestuia.

Pentru a evita aceasta masura, este recomandat ca respectivul codebitor sa se angajeze sa ramburseze imprumutul, atunci cand debitorul principal nu o mai poate face.

Potrivit articolului 1.447 din Codul civil, creditorul poate cere plata oricaruia dintre debitorii solidari, fara ca acesta sa ii poata opune beneficiul de diviziune. (2) Urmarirea pornita contra unuia dintre debitorii solidari nu il impiedica pe creditor sa se indrepte impotriva celorlalti codebitori. Debitorul urmarit poate insa cere introducerea in cauza a celorlalti codebitori.

Asadar, este important ca atunci cand un prieten va roaga sa il ajutati in obtinerea unui imprumut si va promite ca nu veti avea nicio implicare in rambursarea acestuia, sa analizati tot ce implica aceasta decizie. Trebuie sa luati in calcul faptul ca veniturile acestuia se pot diminua, isi poate pierde locul de munca etc.

Totodata, in cazul in care un codebitor va dori sa contracteze un imprumut, institutia financiara va avea in vedere in stabilirea gradului de indatorare si contractul de credit in care acesta este implicat, principalul efect fiind reducerea sumei pe care o poate obtine.

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Case de vanzare in Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *