Piața Imobiliară 2024: Casă sau Apartament, care sunt preferințele cumpărătorilor?

Te-ai gândit vreodată să te muți într-o casă cu curte proprie, departe de agitația urbană? Să ai un loc mai spațios unde copiii să se joace liber, tu să poți planta flori și legume în grădină sau, pur și simplu, să te bucuri de o cafea dimineața în aer liber?
Tot mai mulți oameni își doresc să fie mai aproape de natură și să scape de ritmul agitat al orașului. Tu ce preferi? Te atrage ideea de a avea mai mult spațiu și un contact mai strâns cu natura? Sau ești încă fanul apartamentelor confortabile din inima orașului?
Dacă încă nu știi ce să alegi, casă sau apartament, îți oferim în acest articol câteva ghidaje importante, care să-ți ușureze alegerea.
Studiul BLITZ privind preferințele cumpărătorilor
În ultimul an, am remarcat o schimbare în comportamentul cumpărătorilor de imobile.
Mai exact, în ultimele trei luni, în baza de date BLITZ, la nivel național, au fost înregistrate cereri de apartamente – 35,7% din totalul cererilor imobiliare. În același timp, proporția de cereri pentru case a reprezentat 36,3% din totalul de cereri.
Această paritate indică un interes relativ echilibrat pentru ambele tipuri de proprietăți, ușor crescut pentru case.
Comparativ cu perioada similară a anului trecut, vedem o creștere a cererilor pentru case:
- Cereri de apartamente – 33,7% din totalul cererilor.
- Cereri de case – 31,5% din totalul cererilor.
Din cifrele prezentate, se poate deduce cu claritate, că cererea pentru case a crescut cu +9,33%, devansând cu 1,82% cererile pentru apartamente, în timp ce cererile pentru apartamente au crescut doar cu + 0,38%.
Această creștere ne indică o schimbare în preferințele cumpărătorilor. Aceștia par să fie mai interesați de locuințe mai spațioase, cu teren pentru curte sau grădină.
De ce cumpătătorii preferă casele?
Familiile tinere și cu copii mici din România anului 2024, preferă casele, deoarece acestea oferă mai mult spațiu de locuit, curte sau grădină și o atmosferă mai potrivită pentru creșterea copiilor. O creștere a cererii pentru case indică cu claritate o tendință demografică de creștere a numărului de familii, care-și doresc un alt stil de viață și de educație pentru copii, în aer liber.
Aceste transformări demografice au însă nevoie și de susținere economică, cum ar fi un acces mai facil la finanțări și o creștere a puterii de cumpărare.
Accesibilitatea creditelor ipotecare
În 2024, o perioadă stabilă economic, mai mulți cumpărători au fost dispuși să investească în case mai mari, care implică o investiție inițială mai mare, comparativ cu perioada anterioară, când prețurile crescuseră brusc, iar ratele la dobânzi deveniseră aproape prohibitive.
Scăderea progresivă a dobânzilor la creditele ipotecare din anul acesta au influențat cu siguranță cererea pentru case, iar accesul mai facil la finanțare a făcut achiziția de locuințe individuale mai ușoară.
Rentabilitatea investiției
Apartamentele sunt percepute ca investiții mai sigure și mai ușor de gestionat, mai ales în orașele mari, unde cererea pentru închiriere este ridicată. Casele însă, mai ales cele situate în suburbii sau în zone cu potențial de dezvoltare, oferă un randament mai mare pe termen lung, mai ales dacă valoarea terenului crește.
Evoluția Infrastructurii
Nu în ultimul rând, vânzările de casă merg mână în mână cu dezvoltarea infrastucturii. Dezvoltarea urbană și a infrastructurii, inclusiv a transportului public și a altor servicii publice din suburbii, a crescut cererea pentru case în multe zone din România.
În concluzie, creșterea spectaculoasă a cererilor pentru case ne arată că există un interes, respectiv oferte de case în suburbii, complexe de case individuale, cu condiții de locuire mai bune. Așa că, dacă te gândești să faci o mișcare, acum ar putea fi momentul perfect să faci pasul.
Analizează opțiunile disponibile, profită de ofertele actuale și nu uita că investiția într-o locuință bună poate fi nu doar o alegere financiară înțeleaptă, ci și una care îți va aduce satisfacție personală pe termen lung. Mult succes!