Ce conditii trebuie sa indeplineasca romanii care lucreaza in strainatate pentru a obtine un imprumut?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Retincenta manifestata de institutiile financiare in acordarea de credite cetatenilor romani care isi desfasoara activitatea in strainatate si-a pierdut din amploare in ultimii ani. Astfel, persoanele care lucreaza legal in afara tarii pot obtine credite de nevoi personale sau credite imobiliare/ ipotecare de la bancile din Romania.

Pentru a se acoperi de riscul de frauda sau de accident, institutiile de credit solicita documente suplimentare, autentificate notarial. Atitudinea prudenta a acestora este determinata de gradul mai mare de risc pe care acestea il implica. Fiecare banca isi poate impune propriile conditii, in functie de politica interna de creditare.

Printre bancile care ofera imprumuturi cetatenilor romani care obtin venituri din strainatate se numara BRD, UniCredit Tiriac Bank, BCR, CEC Bank, Banca Comerciala Feroviara si ATE Bank.
BRD are in oferta sa produse dedicate romanilor din straintate, respectiv credit de nevoi personale garantat cu ipoteca pentru romanii din straintate – Expresso Nonstop si Creditul Habitat Plus. De exemplu, documentele solicitate de institutie pentru acordarea creditului de nevoi personale sunt actul de identitate emis de autoritatile romane, pasaport,legitimatie de sedere temporara, certificat de casatorie (daca este cazul), adeverinta de venit (tip BRD sau tip propriu angajator) pentru 3 luni consecutive recente, emisa cu maxim 45 de zile inaintea datei analizei, contract individual de munca, declaratie speciala privind veniturile realizate sau fisa fiscala sau certificat fiscal sau alt document legal care sa ateste plata impozitelor, raport de evaluare pentru imobilul ipotecat, extras de carte funciara al imobilului din garantie, actele de proprietate asupra imobilului din garantie.

In general, solicitantii trebuie sa le indeplineasca urmatoarele conditii pentru a deveni eligibili pentru obtinerea un credit:

– vechime de cel putin 1 an in tara respectiva;
– contract de munca incheiat pe perioada nedeterminta sau, in caz contrar, cel putin 2 contracte succesive, fara intrerupere, la angajatorul din strainatate;
– ipoteca asupra unui imobil aflat in proprietatea solicitantului sau a unei terte persoane pe teritoriul Romaniei;
– constituirea unui depozit colateral;
– existenta unuia sau mai multor codebitori care realizeaza venituri pe teritoriul Romaniei.

De obicei, sunt solicitate urmatoarele documente, traduse, legalizate si apostilate: contract de munca, carte de identitate, certificat de casatorie (daca este cazul), permis de sedere emis de autoritatile competente din tara respectiva, permis de munca emis de autoritatile competente din tara respectiva, adeverinta de salariu, extras de cont/fluturas de salariu in original, documente care sa ateste plata impozitelor si taxelor sociale, fisa fiscala.

Pentru a calcula bonitatea solitantului, bancile scad din veniturile nete cheltuielile de subzistenta, dupa care se aplica gradul de indatorare maxim admis (intre 30% si 60%). Ulterior, din valoarea obtinuta sunt scazute celelalte obligatii lunare de plata. Suma rezultata reprezinta rata lunara pe care iti permiti sa o achiti.

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare - Agentie Imobiliara Cluj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *