Certificatul energetic, obligatoriu in orice tranzactie imobiliara
Suntem informati ca Guvernul a conceput si lansat un proiect de ordonanta care anuleaza obligativitatea studiilor privind sistemele alternative de incalzire in cazul eliberarii autorizatiilor de constructie pentru cladiri noi.
In aceeasi ordine de idei, locuintele deja construite vor putea fi vandute sau inchiriate doar daca documentatia necesara va contine un certificat energetic valid. Acesta va da seama, conform exigentelor legislative, atat de valoarea consumurilor energetive si de emisii CO2 cat si de recomandarile, acolo unde se poate, privind eficientizarea energetica.
In contextul rezidential actual, singurele imobile care dispun de astfel de certificate sunt cele noi, locuintele vechi, prea putin reabilitate termic, figurand pe lista neagra a ineficientei energetice.
In ciuda faptului ca mai marii nostri au incercat sa “scoata aceasta lege pe piata” in repetate randuri, tergiversarile si blocajele de factura birocratica au facut implementarea proiectului imposibila.
La inceputul acestui an, proiectul de ordonanta a trecut cu bine de toate instantele “de judecata”. Desi obligativitatea a intrat in vigoarea, exigentele initiale au devenit, cu timpul, adevarate “indulgente”.
Astfel, inchirierea unei locuinte s-a operat cu sau fara existenta certificatului energetic, iar contractele de vanzare-cumparare au fost incheiate in absenta acestuia, asta in masura in care ambele parti contractante isi asumau aceasta realitate de trista ineficienta legislativa.
Acestea fiind spuse, suntem informati ca doar 10% din tranzactiile imobiliare finalizate pana acum contin faimosul certificat energetic, cele mai multe identificabile fiind in cadrul “spatiului” de creditare imobiliara.
Se pare ca noul proiect de ordonanta repune certificatul energetic in drepturi. Orice tranzactie imobiliara efectuata in absenta acestuia este completamente nula. Mai mult decat atat, caracteristicile energetice ale cladirilor trebuie mentionate si in anunturile de vanzare sau inchiriere.
Cei de la Romania Libera ne informeaza ca respectivul certificat de eficienta energetica va fi obligatoriu si in cazul renovarilor care implica sume mai mari de 25% din valoarea de impozitare a cladirii.
Conform unor declaratii a reprezentantilor Guvernului, proprietarii sau administratorii care demareaza astfel de lucrari de reconfigurare a spatiilor locative vor putea, in masura posibilitatilor tehnice, functionale si economice, sa instaleze sisteme alternative de producere a energiei.
In aceeasi ordine de idei, dezvoltatorii care depun actele necesare obtinerii autorizatiei de construire de cladiri noi vor putea solicita, prin certificatul de urbanism emis de autoritatile locale, si intocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizarii unor sisteme alternatice de eficientizare a unitatilor locative. Acestea pot fi sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse de energie regenerabila, sisteme de incalzire sau de racire centralizate sau de bloc, pompe de caldura sau cogenerare.
„Cladirile noi, pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza incepand cu 31 decembrie 2020, vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero“, se arata in documentul oficial, obtinut si livrat de Mediafax.
Sursa: Romania Libera
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu