Cluj-Napoca: Consiliul Local trebuie sa ia masuri impotriva celor care construiesc fara autorizatiile necesare
Stim cu totii ca beneficiarii de proiecte construiesc fara autorizatiile necesare si depun eforturile suplimentare de a intra in legalitate abia dupa ce lucrarile sunt de domeniul trecutului. In aceasta ordine de idei, Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) si membru al Comisiei de Urbanism Cluj-Napoca, a solicitat ca membrii Consiliului Local sa isi asume deciziile privind astfel de situatii problematice.
O noua solicitare de intrare in legalitate a aparut recent la sedinta Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU), la o saptamana dupa ce Tiganas a lansat solicitarea ca forul local sa ia o decizie in ceea ce priveste abordarea in situatiile in care beneficiarii de lucrari nu isi respecta autorizatiile si solicită ulterior intrarea in legalitate.
Ovidiu Lupea a solicitat avizul CTATU, dupa ce a construit casa cu demisol, parter si mansarda de pe str. Oasului, nerespectand autorizatia obtinuta..
“Am amplasat casa la 6 m mai spre nord si la 2 m mai spre vest. Situatia a fost acceptata de vecini, prin declaratii notariale. In rest, am respectat toate planurile“, a spus beneficiarul.
“Adica locuinta e construita conform planului, dar e facuta altundeva. Ati construit altfel decat s-a autorizat si ne propuneti sa constatam ca e bine si asa. Suntem pusi sistematic in fata situatiei ca se emite o autorizatie de construire, apoi, din proprie initiativa si increzatori ca situatia se rezolva, arhitecti, constructori, investitori construiesc altfel decat s-a autorizat. Apoi veniti aici si noi trebuie sa acceptam situatia deja creata, iar cei din CL spun ca s-a creat haos urbanistic. Eu spun «pas». Sa aprobe CL asa ceva! Daca atata disciplina exista in orasul acesta in constructii, ca fiecare sa construiasca cum vrea si apoi sa vina sa spuna ca e bine si asa...”, a spus Tiganas.
Primarul Sorin Apostu a incercat sa afle de la proprietar daca exista o regula a zonei in ceea ce priveste amplasarea locuintelor pe parcele, iar arhitectul-sef al municipiului, Ligia Subtirica, s-a interesat de motivele care l-au determinat sa construiasca altfel.
“Conform legilor din Romania, aveti nevoie de un diriginte de santier. Acesta ar trebui sa isi piarda licenta. Sunt multe legi in Romania si nu doar una a fost incalcata. E vorba despre a inştiinta primaria de inceperea lucrarilor, de a convoca la fazele determinante din constructie autoritatile, Inspectoratul de Stat in Constructii. Faza cea mai importanta pe parcursul constructiei e trasarea, ar fi bine ca primaria sa fie parte a acestui proces“, a mentionat Tiganas.
Luarea unei decizii a fost amanata pana la clarificari privind situatia din teren, membrii CTATU solicitand noi planse si fotografii din care sa fie evidenta si situatia vecinatatilor.
“Noi suntem arhitecti, nu juristi, iar in astfel de situaţii se pun probleme de respectare a legilor, nu doar de urbanism“, a adaugat Tiganas.
Sursa: Ziua de Cluj
Echipa BLITZ Imobiliare
Fara comentarii
adauga comentariu