Cluj-Napoca: Proiectul “Hidrocentrala Tarnita-Lapusesti” prinde viteza

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Cei care au crezut ca mult dezbatuta hidrocentrala de la Tarnita-Lapusesti a trecut in nefiinta sau, cu alte cuvinte, pe lista marilor proiecte abandonate, sunt informati ca obiectul tratativelor dintre premierul Emil Boc si presedintele Chinei, Hu Jintao, a fost tocmai statutul acestei investii de mare anvergura.

Cu toate ca vocile patriotarde incearca a ne convinge ca discutia a fost structurata exclusiv in jurul hidrocentralei, trebuie sa ne temperam entuziasmul nationalist si sa percepem evenimentul in mod analitic si realist.

Suntem convinsi ca Boc si Jintao au discutat despre acest proiect chiar foarte intens, insa nu putem crede ca cei doi nu au avut si alte subiecte de atins.

In contextul in care chinezii ne-au tot propus o colaborare de amploare in scopul aducerii infrastructurii Romaniei la standardele internationale, nu este de mirare ca oficialii nostri s-au trezit in ipostaza de a nu mai putea tergiversa tratativele.

Cu alte cuvinte, hidrocentrala de la Tarnita-Lapusesti va fi integrata, cel putin la nivel conversational, in marele proiect de colaborare dintre Romania si China.

Intalnirea avuta cu presedintele Chinei a avut menirea de a da un semnal foarte clar din punct de vedere politic si economic ca ambele tari sunt pregatite sa implementeze cateva proiecte majore de investitii in Romania, precum participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavodă, realizarea Autostrazii Bucurestiului sau Canalul Dunare-Bucuresti, Siret-Baragan si constructia centralei de la Lapustesti“, a declarat Boc, la finalul intalnirii cu presedintele chinez

La masa tratativelor au mai fost prezenti Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, Anca Boagiu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ion Ariton, ministrul Economiei, Mediului de Afaceri, Comerţului, si Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National.

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj va avea patru grupuri reversibile turbina-pompa cu puteri unitare de 250 MW si va necesita o investitie totală de 1,57 miliarde de euro. Acumularea inferioara va fi lacul Tarnita, deja existent, in timp ce acumularea superioară, de 10 milioane metri cubi, va fi realizata ca parte a noii investitii.

Conform estimarilor, noua centrala va genera 1,65 TWh anual. Pe parcursul lucrarilor de constructie, se estimeaza crearea a peste 4.000 locuri de munca.

Sursa: Ziua de Cluj

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *