Cluj sau Judetul cu cele mai multe locuinte construite in anii de criza

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, ni se aduce la cunostinta faptul ca judetul Cluj este pe primul loc in clasamentul unitatilor administrativ-teritoriale cu cele mai multe locuinte construite in periada de criza economica.

Potrivit unei analize efectuate de Econtext pe baza datelor furnizate de directiile judetene de statistica, Clujul se mandreste cu cea mai dinamica piata a constructiilor la nivel rezidential.

Astfel, in timpul recesiunii (pe care o situam intre finele anului 2008 si sfarsitul anului 2010), s-au construit 9.645 de locuinte in judetul Cluj, astfel incat numarul total al locuintelor din acest judet a ajuns la 293.265.

Econtext a realizat topul judetelor in functie de numarul de locuinte construite in perioada 2008 – 2010, perioada de recesiune.

Surprinzator, Bucuresti este de abia pe cincea pozitie in acest clasament. Pe locul doi se situeaza Ilfovul, care i-a luat fata Capitalei de ani buni. Astfel, intre 2008 si pana la finalul anului trecut, s-au realizat 8.352 de locuinte in Ilfov.

In aceeasi ordine de idei, merita remarcat ca judetul Cluj este si cel mai scump oras din provincie, preturile de pe piata rezidentiala fiind similare cu cele din Bucuresti.

Pretul mediu pe metru patrat ajunge, astfel, in zonele ultracentrale, la 1.275 de euro, in timp ce in cartierele Gheorgheni si Grigorescu apartamentele se vand cu 975 de euro pe metru patrat.

O particularitate a pietei rezidentiale ramane apropierea valorilor inregistrate in municipiul Cluj Napoca de cele din Bucuresti si in ceea ce priveste preţul mediu la care s-au tranzactionat apartamentele vechi.

Astfel, in primul semestru din acest an, pretul mediu de vanzare a apartamentelor vechi a fost in Cluj de 1000 euro/mp, iar in Bucuresti de 1008 euro/mp. In Bucuresti, pretul mediu unitar al apartamentelor vechi, in semestrul I din 2011 a fost in scadere cu aproximativ 13% fata de semestrul I din 2010 si cu aproximativ 2% mai mic fata de semestrul II din 2010.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *