Creste numarul locuintelor executate silit
Piata imobilelor executate silit este intr-o stare de trista efervescenta aproape nemaintalnita pana acum. Spunem „trista” fiindca locuintele scoase pe piata din considerente juridice se vand la preturi de cele mai multe ori ridicole, cetatenii romani descurcareti fiind la curent cu toate micile tertipuri la care trebuie sa recurga pentru a sabota licitatiile.
In primele zece luni din 2011, portalul executari.com, care contabilizeaza majoritatea anunturilor postate de banci, case de insolventa sau executori din intreaga tara, a adunat circa 950 de anunturi de licitatii, aproape de volumul inregistrat in intreg anul trecut.
Numarul imobilelor executate creste, deoarece pana acum nu a fost vandut nici 15% din portofoliul strans de institutiile financiare.
“Daca anul trecut se vorbea de sute de apartamente executate, anul acesta se vorbeste de mii. In cazul in care numarul acestora va creste, va exista o presiune pe preturi, insa nu stiu daca bancile vor accepta sa le scada“, explica Valentin Ilie, directorul executiv al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Potrivit lui Catalin Neagu, presedintele companiei de recuperare de creante Topfactoring, bancile vor sa-si recupereze integral datoria in urma lichidarii unui apartament, insa evaluatorii stabilesc valoarea garantiilor la 70% din portofoliul de creante, din cauza scaderii preturilor. In continuare, recuperatorii de creante, cei care preiau apartamentele executate pentru a le vinde, nu sunt dispusi sa ofere decat cel mult 35% din intreaga creanta ce trebuie recuperata.
“Exista dificultati in evacuarea imobilului, costuri de renovare de circa 5% din cei 35% pe care ii oferim, in jur de 3.000-4.000 de euro pe apartament, costuri de licitatie, costuri cu firma de real estate si cele generate de restrictiile legale“, subliniaza Catalin Neagu.
Acesta este de parere ca 2012-le va fi un an de varf al externalizarilor de creante garantate, fapt care va conduce si la o scadere a preturilor la apartamente.
Niciuna din cele 950 de locuinte contabilizate de portalul executari.com nu este la prima licitatie, ceea ce inseamna ca pretul lor a fost deja ajustat. In cazul imobilelor scoase la vanzare de banci, dupa prima licitatie esuata, se scade pretul cu 25%, dupa care ramane la latitudinea creditorului daca va mai scadea din pret la urmatoarele licitatii sau daca il va mentine constant.
Cristina Boarna, dezvoltatorul proiectului executari.com, spune ca, in cele mai “rapide” situatii, apartamentele executate isi gasesc cumparator abia dupa patru-cinci licitatii esuate.
“Valoarea unui apartament de doua camere trebuie sa fie suma a cinci venituri anuale pe familie. Or, in cazul apartamentelor cu doua camere de 50.000 – 60.000 de euro, adica maximum de 800-1.000 de euro pe metru patrat, valoarea aceasta a fost atinsa. Tot ce depaseste aceasta valoare nu se vinde. Toate ansamblurile cu apartamente de peste 100.000 de euro trebuie sa opereze scaderi de pret“, au declarat, pentru Capital, surse din mediul bancar.
Anca Bidian, presedintele brokerului de credite Kiwi Finance, subliniaza ca pe fondul locativ vechi s-a ajuns la un echilibru intre veniturile populatiei si preturile medii solicitate, insa in cazul apartamentelor noi ea vede o scadere clara.
In opinia acesteia, ieftinirea nu va surveni pe fondul cresterii numarului de executari silite, ci din cauza ca preturile au fost “inghetate” de catre dezvoltatorii imobiliari.
Sursa: Capital
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu