Crestere de 8% a numarului de proprietati imobiliare vandute in 2011!
Uniunea Nationala a Notarilor Publici ne anunta ca in primele 9 luni ale anului 2011, numarul tranzactiilor imobiliare a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 8%. Vestea este imbucuratoare, mai ales ca in anii trecuti, intre 2007 si 2010 am asistat la scaderi considerabile pe piata imobiliara.
Cresterea anuntata, din pacate nu are drept cauze cresterea economica sau cresterea nivelului de trai al populatiei, baza acestei cresteri fiind atat programele guvernamentale, care au mai miscat putin piata cat si marirea numarului de executari silite.
“Aceasta crestere usoara nu semnifica nimic. Volumele sunt asemanatoare cu cele din 2010, nu putem spune ca avem tranzactii precum in perioada de boom – 500.000 de proprietati imobiliare vandute. Nu vom vedea semne de revenire ale pietei imobiliare nici in 2012. Suntem intr-un moment de mare incertitudine“, a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.
“Anul acesta volumul tranzactiilor imobiliare a crescut fata de 2010. Dar din septembrie lucrurile nu mai stau la fel. Motivele ar putea fi modificarile impuse de Banca Nationala a Romaniei, cursul valutar in crestere, frica simtita de oricine. Este o situatie incerta, toata lumea se asteapta la o criza iminenta. Dupa patru ani de criza, oamenii si-au golit sacul de economii. Nu sunt foarte siguri ca mai pot plati. Este o situatie critica peste tot“, a afirmat Ruxandra Cleciu, presedinte al companiei Neocasa.
Asa cum aratam mai sus, baza cresterii inregistrate nu este in fapt una reala, iar semnalele specialistilor imobiliari scot in fata mai degraba o stare de incertitudine care domina piata imobiliara romaneasca in prezent. Lupta surda ce se duce pe piata intre programele guvernamentale care incearca sa stimuleze cererea, pe de o parte si bancile comerciale care refuza sa mai finanteze sectorul imobiliar, pe de alta parte nu fac decat sa adanceasca aceasta stare de confuzie si cu siguranta din aceasta lupta avem deja doua victime colaterale: vanzatorul(dezvoltatorul imobiliar) si cumparatorul(tot mai indecis).
Sursa: imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare
Fara comentarii
adauga comentariu