Cum sa scapi de furnizorii de utilitati
Bravii cetateni romani cu afinitati pentru subversiune sunt informati ca dezvoltatorul Impact a lansat, impreuna cu Destiny Wheel, un sistem integrat de solutii de ultima ora de alimentare cu apa, canal, incalzire si energie electrica. Cu alte cuvinte, cei care nu mai vor sa plateasca sume deloc neglijabile diversilor furnizori de pe piata locala au sansa de a-si transforma casele in unitati completamente autosuficiente.
Conceptul, numit Active Homes, are la baza utilizarea energiei alternative si nu include constructia efectiva a locuintei. Costul implementarii sistemului propus de Dan Ioan Popp pleaca de la 13.000 de euro, in cazul asocierilor, si ajunge la 23.760 de euro, in conditiile in care sistemul clasic de racordare la utilitatile publice ar costa aproximativ 16.500 euro.
In ciuda faptului ca investitia nu este deloc modica, cei din spatele proiectului sustin ca economiile pe care le implica pe termen lung sunt considerabile.
“Casele noastre nu sunt atat de inteligente cum ar trebui sa fie, cum este un telefon sau un iPad, de exemplu. Investitia costa mai mult, dar lunar costul de operare este de doua, trei ori mai mic. Estimez ca, pana la sfarsitul acestui an, vom vinde circa 20 de sisteme in arealul Bucuresti. Chiar si pentru 20 de oameni merita sa iti bati capul daca e tare. Pe noi ne intereseaza sa fim printre primii care propun pietei astfel de sisteme“, a declarat Popp, presedintele Impact.
Iata ce implica acest sistem de solutii “subversive”:
Alimentarea cu apa potabila se face printr-un put forat la o adâncime de 60 m, iar o pompa submersibila cu un consum redus de energie (0,37 Kw) asigura automatizat presiunea apei in casa.
Apa calda este obtinuta ca urmare a trecerii printr-un boiler cu termostat si cu schimbator de caldura, iar temperatura agentului termic produs este ridicata de panourile solare amplasate pe acoperisul locuintei.
Apele uzate sunt colectate intr-un sistem de canalizare local, directionat catre o mini statie de epurare care foloseste tehnologia cu namol activ si este dotata cu un minicomputer care controleaza cantitatea de apa, timpul de decantare si cantitatea de namol de recirculare.
Energia electrica este produsa de panouri fotovoltaice, care produc curent electric la tensiune redusa. Acesta este stocat in baterii de acumulatori, iar apoi, prin intermediul unui invertor, este introdus in instalatia electriac a gospodariei la o tensiune de 220V.
Panourile fotovoltaice sunt amplasate cu expunere spre sud si inclinatie intre 35 si 50 de grade pe acoperisul locuintei si produc o cantitate medie anuala de aproximativ 900 Wh/zi, intr-o locatie fara obstacole precum copacii, cladirile sau formele de relief inalte.
Soluţia aleasa pentru incalzirea locuintei este o centrala termica ce foloseste drept combustibil peletii, un material ecologic ieftin, obtinut prin comprimarea de resturi lemnoase.
Alimentarea centralei termice se face dintr-un rezervor incorporat de 20 kg, care asigura automatizat confortul termic in locuinta pentru o perioada de minim 36 de ore.
Pentru gatit, se foloseste o plita electrica de 600 W, dar puterea poate fi extinsa simultan cu cresterea numarului de panouri solare si baterii.
Sursa: Money.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu