Cutremur in asigurari! Chiar si posesorii de asigurari de locuinte obligatorii nu pot fi despagubiti
Un raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara scoate in evidenta, o data in plus, minusurile programului national de asigurare obligatorie a locuintelor. Desi Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor are in acest moment in portofoliu peste 1,5 milioane de polite subscrise, limita conform capitalurilor proprii ar fi de maxim 1,2 milioane, ceea ce inseamna ca in caz de producere a unui risc major, peste 300 de mii de familii nu vor putea fi despagubite.
Acest document apare intr-un moment total nepotrivit, in contextul inundatiilor si alunecarilor de teren din sud-vestul tarii. Iar daca mai adaugam si faptul ca 1,5 milioane de polite emise reprezinta doar 18,5% din totalul de asigurari obligatorii, credibilitatea acestui sistem lasa de dorit.
Salvarea ar putea veni prin majorarea pretului asigurarii cu 50% sau prin introducerea unei fransize, lucruri despre care se discuta tot mai intens in ultima perioada.
“Ca urmare a analizarii de catre autoritatea de supraveghere a dificultatilor in care se afla PAID, situatie determinata de nivelul capitalurilor proprii care permite subscrierea unui volum de prime de aprozimativ 21 de milioane de euro(1,2 milioane de polite la actualul tarif), precum si de lipsa de corelare intre tariful de prima stabilit pentru aceasta asigurare si costul reasigurarii, ASF a identificat ca posibila solutie de viabilizare a activitatii acestei entitati, introducerea unei fransize de 10% din limita de raspundere pentru riscul de cutremur, cu oferirea posibilitatii asiguratilor de a putea opta pentru asigurarea fara fransiza dar la un tarif majorat cu 50%”, se arata in documentul inaintat catre Parlament.
Traduse in bani, procentele prezentate in documentul ASF ar arata asa: fie despagubirea maxima in caz de producere a riscului de cutremur scade de la 20.000 de euro la 18.000 de euro, diferenta sub forma de fransiza urmand a fi suportata de catre asigurat, fie valoarea politei va creste de la 20 de euro la 30 de euro.
Sursa: www.economica.net
Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu
Fara comentarii
adauga comentariu