De ce ne parasesc investitorii straini
Se stie ca piata imobiliara din Romania a fost dinamizata de investitiile straine.
n ciuda faptului ca oficialii guvernamentali persista intr-un patriotism vetust, sustinand sus si tare ca economia locala a cunoscut boom-ul pre-recesiune datorita miscarilor esentialmente interne, adevarul este ca fara aportul investitional de peste granite am fi fost pe nicaieri.
Avand in vedere ca investitorii straini isi fac bagajele si ne parasesc fara nicio bruma de regrete, avem toate sansele sa ajungem, in cele din urma, in „nicaieriul” care pare sa ni se potriveasca atat de bine.
Cei de la Imopedia.ro ne informeaza ca investitorii straini prefera sa-si incerce norocul in tari care pana nu demult ne erau mult inferioare din punct de vedere economico-strategic, Slovenia, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Cehia si Bulgaria devenind noile pamanturi ale fagaduintei.
Raportul Economic EU10 al Bancii Mondiale ne arata ca puhoiul de investitori cauta nu doar tari europene, ci se axeaza si pe pietele din Africa, Asia si America. Suntem, de asemenea, informati ca ai nostri investitori cu greutate pleaca si ei pe alte continene, suprasaturati de birocratia locala, ca sa nu mai vorbim de inabilitatea oficialilor de a se scutura de fiorii incompetentei si de a se sincroniza cu valorile occidentale.
„Noi am avut proiecte pe care le-am pierdut pentru Cehia. Alte proiecte care s-au dorit implementate in Romania au plecat pană la urma in Polonia. Dupa perioade de tatonari, negocieri, vizionari de posibile locatii, sunt cateva luni de zile de investigatii, intalniri, iar dupa o analiza si un studiu facute de compania care vrea sa implementeze proiectul, pierdem pentru tari care sunt in concurenta directa cu noi.”, spune Costinel Radu, reprezentant Iunctio.
Situatia este cel putin dramatica.
Reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini ne informeaza ca Romania a pierdut in 2010 proiecte in valoare de peste 800 milioane de euro, piata imobiliara fiind afectata in cel mai inalt grad.
„Este un blocaj in piata. Daca vrei sa intri pe piata din Romania, nu este suficient sa te uiti la piata din Romania. Trebuie sa faci o analiza la nivel global. Economia si evolutia Romaniei sunt influentate de contextul mondial. Daca vine o criza in China, va afecta Romania. Daca bancile cad in America, va afecta Romania. Trebuie sa te intrebi: este Romania echipata sa faca fata dezechilibrului mondial? Nu. Romania nu este ca alte tari. Nu s-a investit suficient inca in dezvoltare.”, declara Robin Martens, directorul companiei de consultanta Archicom Romania.
Nu ne mira faptul ca investitorii straini fug, in primul rand, de foarte proasta infrastructura din Romania. Degeaba se vorbeste intens si aprig despre acest trist apect al tarii noastre, realitatea continua sa fie sub standardele de relativa decenta.
„Degeaba ne mandrim cu forta de munca si terenuri ieftine, daca totul se reduce la infrastructura. In teorie, suntem cei mai dezvoltati in infrastructură. Sunt proiecte foarte frumoase, dar doar pe hartie. Sunt pierderi de zeci de milioane de euro, sunt proiecte pe care le pierdem pentru alte tari. Pana cand autoritatile nu se vor implica si practic in finalizarea proiectelor, nu prea vedem sanse.”, continua Costinel Radu.
In ciuda acestei realitati sumbre, unii specialisti ai pietei imobiliare sunt peste masura si nejustificat de optimisti.
“Exista inca cerere pe piata pentru locuinte, birouri si unitati de vanzare de calitate si sunt sanse ca aceasta cerere sa devina mai vizibila odata ce revine increderea si finantarea devine mai accesibila“, sustin reprezentanţii KPMG.
Acestea fiind spuse, asteptam cu interes si bucurie intoarcerea investitorilor straini.
Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu