De ce să cumperi o “afacere la cheie” și ce oportunități de afaceri la cheie ai

Când te gândești că ai vrea să-ți deschizi o afacere, așa-i că primele lucruri la care te gândești sunt săptămâna de lucru de 80 de ore fără plată și statisticile cu rata de eșec a start-up-urilor?
O afacere însă nu trebuie să înceapă neapărat în felul acesta. Există beneficii reale în a ”cumpăra” de la altcineva acele ”ore de pornire” până să demonstreze viabilitatea pe piață a business-ului în sine.
În acest articol, vom explora avantajele și dezavantajele cumpărării unei afaceri existente. Acestea pot varia în funcție de abilitățile tale și de afacerea pe care vrei să o achiziționezi.
Nici în cazul “afacerilor la cheie” succesul nu este garantat, însă rata de eșec al companiilor mai mari de cinci ani este mult mai mică. Cântărește cu atenție argumentele pro și contra cumpărării unei afaceri existente, apoi vezi câteva oferte de afaceri pe care Blitz ți le pune la dispoziție.
De ce să cumperi o afacere existentă?
În general, e mai puțin riscant decât să pornești de la zero. O afacere la cheie pusă pe ”roate” are o clientelă deja formată, un personal angajat care cunoaște bine afacere și o reputație în piață, prin urmare poate genera din prima lună flux de numerar și profit.
La cumpărare poți solicita și analiza date concrete privind profiturile și pierderile anterioare – ceea ce-ți permite să nu te mai bazezi pe simple proiecții și estimări. Într-un cuvânt, ai suficiente dovezi că business-ul ”funcționează”.
În plus, este mai ușor să obții o finanțare pentru o astfel de achiziție decât pentru un business de la zero. Băncile și investitorii au o încredere mai mare într-o afacere cu istoric dovedit. Dar ca recomandare din partea consultanților de business, este bine să poți plăti între 50 și 70 la sută din valoarea tranzacției din surse personale și de restul să cauți o finanțare.
Ce fel de afacere să cumperi
Ca să ai succes cu afacerea ta, alege o afacere într-o industrie cu care ești familiarizat și pe care o înțelegi, sau ai experiență și abilități. De asemenea, ia în calcul dimensiunea afacerii și nevoia de investiții în etapa imediat următoare.
De ce are nevoie business-ul pe care îl achiziționezi? Este o afacere bine pusă la punct, dar trece printr-un moment mai critic și are nevoie de o infuzie de capital sau de o nouă viziune managerială? Care este aportul tău în afacerea respectivă, cu experiență, abilități, viziune, succesul unor afaceri manageriate în trecut? De câți bani dispui pentru o investiție? Clarifică mai întâi aceste aspecte.
Diagnosticul sănătății financiare a afacerii
Următorul cel mai important pas înainte de a lua decizia de cumpărare, este să te asiguri că ai toate informațiile de care ai nevoie pentru o decizie informată. Trebuie să faci o analiză extinsă de due diligence sau de diagnostic al afacerii – din toate punctele de vedere – financiar, operațional, juridic, HR, obligații contractuale, datorii, etc.
Unele aspecte legale le poți afla din surse publice, cum ar fi Registrul Comerțului – litigii, creanțe, proceduri de insolvență, alte informații financiare. Un cumpărător diligent verifică toate sursele publice, înainte de a aborda vânzătorul.
Restul detaliilor, le afli după semnarea documentelor de intenție de cumpărare a afacerii. Pentru a eficientiza procesul de due diligence cere-i vânzătorului să-ți furnizeze toate documentele relevante într-un mod ușor de accesat.
În această etapă de diagnostic ar trebui să ai o imagine cuprinzătoare asupra afacerii – acțiuni, părți sociale, capital social, administrarea societății, istoricul situației financiare, contractele în derulare, licențe și autorizații deținute, situația activelor, etc.
Pentru a-ți fundamenta și mai bine decizia, nu în ultimul rând, solicită sfaturi profesionale de la business brokeri, consultanți financiari, agentul imobiliar. Acestea sunt persoanele care te pot ajuta cu cunoștințele și experiența lor să aduni toate informațiile de care ai nevoie pentru o achiziție de succes.
Dacă vrei să investești într-o afacere, Blitz îți prezintă câteva oportunități de ”afaceri la cheie” în care să investești. Vezi mai jos câteva afaceri la cheie. Ce ai alege? Un restaurant, o sală de sport sau o afacere de reciclare de plastic? Cu Blitz ai cele mai bune oportunități de afaceri!
- Parc logistic, Timișoara, Freidorf: Afacere de reciclare cauciucuri și plastic, 1.070 mp, pe Sagului, Parc Logistic și Hală cu temperatură controlată, rentabilitate 6%. https://bit.ly/4aKnuQZ
- Sală de sport, Craiova: 550 mp împărțiți pe 4 niveluri, cu o compartimentare tip open space https://bit.ly/3V7Nf8d
- Restaurant, Brașov: 150 de mp și vad pietonal excepțional, perfect echipat pentru activități de restaurant sau bar https://bit.ly/3RdvEKY
Fara comentarii
adauga comentariu