Dezvoltatorii imobiliari isi dau terenurile in arenda
In conditiile in care economia Romaniei este la pamant, nu este de mirare ca dezvoltatorii imobiliari de toate facturile isi sisteaza proiectele si astepta vremuri de mai mare stabilitate financiara.
In aceasta ordine de idei, suntem informati ca terenurile achizitionate inainte de recesiune sunt folosite, chiar daca pare improbabil si ridicol, pentru cultivarea legumelor si cerealelor. Sa nu credeti, insa, ca toti investitorii care nu dispun de capitalul necesar finalizarii proiectelor demarate acum 3-4 ani si-au „inchiriat” proprietatile pentru binele agriculturii romanesti, foarte multe astfel de terenuri fiind utilizate pentru „studiul exhaustiv” al formelor de viata vegetale. Cu alte cuvinte, creste iarba in voie si nesilita de nimeni.
Dezvoltatorul RomReal, care detine peste 120 de hectare de teren in Romania, a dat in „închiriere” unul dintre terenurile pe care le detine in Constanta, cu o suprafata de 7.188 mp. Din raportul financiar al companiei remis Bursei din Oslo, reiese ca venitul din exploatare pentru prima jumatate a acestui an i-a adus companiei circa 170.000 de euro.
“Pentru a-si asigura pozitia pe piata locala, compania intentioneaza sa vanda o parte din terenuri pentru a acoperi cheltuielile minime de operare. Cand piata imobiliara isi va reveni, ne vom concentra pe proiecte rezidentiale. Primul semn al revenirii pietei va fi atunci cand bancile vor fi dispuse sa impumute din nou“, a declarat pentru MONEY.ro, Harris Palaondas, reprezentantul RomReal.
Compania detine 15 terenuri, o mare parte in judetul Constanta. Comparativ cu anul de varf al pietei imobiliare – 2008, valoarea portofoliului de terenuri s-a redus cu 70%, arata raportul financiar pentru anul 2010 al companiei. Doar anul trecut valoarea portofoliului de terenuri a înregistrat o scădere de 18,5%.
RomReal este un vehicul de investitii care opereaza pe piata locala prin subsidiara Westhouse Group. Spre sfarsitul anului 2007, compania anuntase un plan de investitii de 1,5 miliarde de euro pana in 2014. Proiectele trebuiau sa prinda contur in Bucuresti si judetele Constanta si Brasov. Doar un singur proiect, cu 37 de apartamente – Corallia din Mamaia, a fost finaliuat.
Cel mai mare dezvoltator-proprietar de terenuri din Romania, israelianul Eyal Ofer, care a construit prin Willbrook International cladirea de birouri Cathedral Plaza, detine 10.000 de ha de terenuri in apropierea Capitalei si a altor oraşe.
Pentru ca oricum nu produc nimic, din moment ce investitiile nu au mai fost derulate, dezvoltatorul a decis ca o parte din ele sa fie concesionate.
Si dezvoltatorul Copper Beech, de al carui nume este legat falimentul proiectului rezidential Blue Tower din Capitala, a decis ca e mai bine sa “inchirieze” terenurile pe care le detine, decat sa nu produca nimic si sa plateasca taxe, scrie Daily Business.
Astfel, din cele 600 de ha pe care compania le detine in Bucuresti si apropiere, care au costat 50 de milioane de euro, 400 sunt cultivate cu grau si porumb de catre fermierii de la care au fost cumparate initial, declarase Dinesh Dhamija, administratorul companiei.
Copper Beech primeste o anumita cota din incasarile obtinute de fermieri la vanzarea productiei. Desi nu se obtin foarte multi bani, din aceasta activitate se pot plati cel putin taxele.
Sursa: Money.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu