Evolutie in W pe piata rezidentiala. Vor mai scadea preturile locuintelor?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Finalul primului semestru arata o evolutie de tip W pe piata rezidentiala. Pana la sfarsitul lunii iunie 2008, piata a resimtit impactul crizei financiare, iar in al doilea semestru din 2009 si-a revenit usor din soc printr-o scurta perioada de crestere, pentru ca ulterior sa inregistreze o noua scadere la sfarsitul primelor sase luni din acest an, provocata de criza economica resimtita la nivel local, arata o analiza realizata de consultantului imobiliar Colliers.

Dupa mai bine de un an in care niciun dezvoltator nu a inceput vanzarile la vreun proiect nou, in primul semestru din 2010 s-a lansat primul proiect de la inceputul crizei imobiliare (cu peste 200 unitati). La sfarsitul lunii iunie anul curent, piata rezidentiala din Bucuresti acumulase o oferta estimata la aproximativ 8.000 de unitati nevandute, dintre care 5.400 de apartamente erau disponibile la vanzare direct de la dezvoltatori, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers.

Majoritatea dezvoltatorilor si-a respectat termenele de livrare si aproximativ 2.500 de unitati au fost finalizate in primul semestru, reprezentand peste 80% din cele 3.000 de apartamente anuntate. Asadar, stocul de unitati livrate in proiectele rezidentiale de mari dimensiuni a atins pragul de 13.500 de apartamente la finalul lunii iunie 2010, marcand o crestere de 23% in comparatie cu sfarsitul lui 2009.

Avand in vedere ca cererea nu a tinut pasul cu volumul livrarilor din ultimele 18 – 24 de luni, stocul apartamentelor livrate dar nevandute a crescut la 3.700 la sfarsitul primului semestru din 2010, de la 2.500 de unitati inregistrate la finalul anului trecut.

Criza financiara a aratat atat valoarea cat si dimensiunea reala a pietei rezidentiale locale. Dupa o evolutie calma pe parcursul lui 2009, revitalizarea pietei era asteptata pentru 2010. In schimb, activitatea din primul semestru al lui 2010 s-a materializat intr-o recesiune extinsa. In ianuarie si februarie 2010 nu s-au inregistrat schimbari comparativ cu anul precedent. Primele semne de imbunatatire aparute in martie si aprilie au fost anulate incepand cu jumatatea lunii mai, cand au fost anuntate noile politici guvernamentale. Volumul total al vanzarilor in proiectele analizate a atins aproximativ 600 de unitati in primele sase luni din 2010.

Desi programul Prima Casa a fost in continuare sustinut de guvern (Prima Casa II a fost implementat cu cateva modificari), nu a inregistrat rezultatele asteptate, mai ales spre sfarsitul semestrului (lunile mai si iunie). Conform datelor de la Fondul National de Garantare, numarul de garantii (atat apartamente noi cat si vechi) acordate lunar a scazut de la o medie de 2.300 / luna in perioada iulie 2009 – februarie 2010 (Prima Casa I) la 1.320 garantii / luna in perioada martie 2009 – iulie 2010 (Prima Casa II).
Sursa: Imopedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *