Harta cutremurelor exista! Ar trebui sa fie utilizata in asigurarile obligatorii de locuinte?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Specialistii sunt de parere ca un cutremur major se va produce in Romania in viitorul apropiat, avand in vedere ca anul viitor s-ar inchide ciclul de 37 de ani.

Cele mai devastatoare cutremure s-au produs in 1940 si 1977. Urmeaza 2014?

Cele mai expuse zone sunt cele din sudul Moldovei, aria largindu-se spre nord-est si spre sud-vest, pe exteriorul Arcului Carpatic, cuprinzand inclusiv capitala. Asa cum se poate observa pe harta, zonele cele mai periculoase sunt marcate cu rosu, pentru cutremurele de adancime(cele cu epicentrul in Vrancea) si cu albastru pentru cele de suprafata. La polul opus, locuitorii din zonele marcate cu verde pot dormi linistiti, probabilitatea ca un cutremur sa le afecteze locuintele fiind extrem de redusa.

De ce platim pentru un risc inexistent?

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera cele trei riscuri majore: cutremure, alunecari de teren si inundatii, fara a tine cont de caracteristicile zonei asupra careia se aplica. Asa cum am mai spus in repetate randuri, locuitorii din Transilvania au putine motive pentru a-si asigura locuintele impotriva cutremurelor, istoria nefiind marcata de astfel de evenimente de-a lungul timpului.

Si atunci, de ce nu se face o asigurare obligatorie diferentiata? Pentru ca principiul care sta la baza asigurarii obligatorii a locuintelor este cel al solidaritatii sociale. Platim pentru riscul producerii cutremurelor in Vrancea la fel cum cei de acolo platesc pentru riscul producerii de inundatii, cunoscut fiind faptul ca Vrancea este o zona care nu se bucura de o retea hidrografica consistenta.

Ce este de facut?

Pornind de la harta cutremurelor, continuand cu o harta a riscului de producere a inundatiilor si a alunecarilor de teren, se poate trasa o harta a riscurilor din Romania, cu zone “periculoase” in care, daca te incapatanezi sa locuiesti, va trebui sa platesti mai mult pentru a-ti asigura locuinta. O asemenea harta ar fi foarte utila in stabilirea preturilor locuintelor pe piata imobiliara, pentru ca o locuinta situata intr-o “zona rosie”, de exemplu, va costa mai putin decat una situata intr-o zona verde.

Sursa foto: www.capital.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *