Hotelurile se vand prea scump. Proprietarii nu cunosc regulile jocului
Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere, a declarat recent ca foarte multe unitati turistice construite in ultimii 10-12 ani sunt scoase la vanzare la preturi incompatibile cu realitatile economice actuale.
“Sunt multe hoteluri de vanzare, zeci, la nivel national. Probabil ca proprietarii, atunci cand le-au construit, au fost interesati de investitiile in real estate. Sunt destul de multe si in Bucuresti, dar provincia a inceput sa faca ravagii. In tara si tarifele sunt mai mici decat in Bucureşti, iar circulatia turistica este o problema. Si oamenii au constatat ca turismul este o investitie aristocratica in care trebuie sa vii tot timpul cu bani sau sa generezi suficienti bani ca sa-ti permita din timp in timp sa faci renovari“, a spus Enache.
El a afirmat ca cele mai multe unitati scoase la vanzare au fost construite in ultimii 10-12 ani, in general de oameni cu afaceri in alte domenii decat cel al turismului. Cele mai multe dintre acestea au 3, 4 si chiar 5 stele.
“Preturile pe care le cer sunt ireale pentru aceste vremuri. Cei care au investit in aceste hoteluri nu au habar de cum se face, cum se exploateaza tehnologic o astfel de afacere. Ei cer bani pe cladirea in sine, nu pe afacere, dar cladirea abunda, de multe ori, in spatii publice, care nu-ti aduc niciun ban din punct de vedre hotelier sau au camere pentru care trebuie sa folosesti intensiv cameriste. Nu mai vorbesc de ce se afla in spatele cortinei, bucatarii, de exemplu, care unele sunt foarte sofisticate, dar nu respecta foarte multe reguli. Altele nu sunt sofisticate, insa nu respecta legea“, a adaugat Enache.
In Romania sunt, potrivit statisticilor MDRT, 1.535 de hoteluri, dintre care 31 de cinci stele, 236 de patru stele, 746 de trei stele, 450 de doua stele si 72 unitati clasificate la o singura si trista stea.
Sursa: Adevarul
Echipa BLITZ Imobiliare
Fara comentarii
adauga comentariu