Impozit zero pentru proprietarii care intocmesc cerfificatul energetic!
Desi certificatul energetic pentru locuinte este obligatoriu, putini sunt cei care respecta legea, “ajutati” fiind si de catre notari, care au emis o nota interna prin care isi indeamna clientii sa ignore prevederile legale. Drept urmare, reprezentantii statului lucreaza deja la modificari legislative, prin care cei care nu respecta legea sa fie sanctionati, iar ceilalti sa primeasca anumite beneficii, pentru a fi stimulati.
“Este exact ca acum 10-15 ani, cand a inceput cadastrarea. Nu intelegea nimeni de ce este nevoie sa ai un plan al locului, atunci cand cumperi un teren. La fel si certificatul energetic: la inceput, a fost privit ca o noua cheltuiala inutila, dar cand clientii si-au dat seama ca, prin acel certificat, afla lucruri importante despre cheltuieli viitoare legate de acel imobil, au fost dornici sa il solicite”, a declarat Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Romane a Auditorilor Energetici.
Certificatul energetic este un document prin care cumparatorul sau chiriasul unui apartament obtine o serie intreaga de informatii despre locuinta pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze: starea peretilor exteriori(tencuiala, izolatie, igrasie), starea acoperisului si a subsolului cladirii, starea ferestrelor, a usilor precum si a caloriferelor, etc.
“Certificatul energetic este obligatoriu, intr-o serie de tranzactii: vanzare-cumparare, inchiriere. Unde-i lege nu-i tocmeala, teoretic, dar la noi este tocmeala”, a mai precizat Emilia-Cerna Mladin.
Certificatul energetic n-ar trebui sa creasca artificial pretul apartamentelor, valoarea acestuia fiind in medie de 4 euro/mp plus TVA, asta insemnand, de exemplu, pentru un apartament de 50 de metri patrati, suma de aproximativ 250 euro. Conform noilor prevederi, posesorii unui astfel de certificat ar beneficia de impozit zero pe cladiri, pe o perioada cuprinsa intre 5 si 7 ani!
Majoritatea blocurilor vechi din Romania s-ar incadra, conform specialistilor, in clasele C sau D, in traducere, pentru cumparatorii unui astfel de apartament insemnand investitii suplimentare pentru micsorarea pierderilor de energie si, deci, a costurilor de intretinere.
Sursa: www.imopedia.ro
Echipa Blitz Imobiliare, moderator Leonard M.
Fara comentarii
adauga comentariu