Intrebari si raspunsuri: Prima Casa pentru PFA (persoana fizica autorizata)

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Buna ziua. Sunt PFA de aproximativ 3 ani si am varsta de 24 de ani. Pot primi o finantare prin Prima Casa sau acest program se adreseaza doar persoanelor fizice?

Pentru acordarea unui credit, institutiile financiare iau in considerare venituri cu caracter cert si permanent si care pot fi dovedite cu acte.

Printre veniturile acceptate de obicei de catre acestea se numara veniturile din salarii, pensii, rente viagere, drepturi de autor, contractele de PFA, in proportie de 100% si altele (venituri din chirii, diurne, salariile obtinute pe carte de munca in strainatate) in proportii mai mici.

Aveti toate sansele sa obtineti o finantare prin Prima Casa pentru ca, de exemplu, CEC Bank accepta urmatoarele venituri in cazul solicitantilor de credite Prima Casa: salarii, pensii, activitati agricole, activitati independente, chirii, divinde, contracte de colaborare, drepturi intelectuale, etc.

In cazul in care doriti sa obtineti un credit prin programul Prima Casa, este necesar sa indepliniti conditiile programului, si anume:

– Pot contracta un credit Prima Casa si proprietarii care detin o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp;

– Clientii care detin cote-parti dintr-o locuinta pot beneficia de credit pentru a achizitiona diferenta de cote-parti;

– Solicitantul poate contracta creditul pentru achizitionarea unei locuinte finalizate de pe teritoriul Romaniei sau pentru a construi o casa;

– Solicitantul trebuie sa detina un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei (astfel, valoarea creditului va fi egala cu diferenta dintre valoarea de cumparare a locuinteti si valoarea avansului);

– Este necesar ca solicitantul sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare de trei rate de dobanda;

– Solicitantul trebuie sa indeplineasca si conditiile prevazute in cadrul normelor interne de creditare ale institutiei finantatoare. Aceste conditii se pot referi atat la nivelul si tipul venitului net, cat si la varsta solicitantului, vechimea acestuia in munca, istoricul sau de creditare, etc.

Bancile calculeaza bonitatea solicitantului astfel: din veniturile nete sunt scazute cheltuielile de subzistenta, dupa care se aplica gradul de indatorare maxim admis (intre 30% si 60%). Ulterior, din valoarea obtinuta sunt scazute celelalte obligatii lunare de plata. Suma rezultata reprezinta rata lunara pe care o puteti sustine. Pe baza acesteia se stabileste suma maxima pentru care sunteti eligibil.

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *