Investitorii sunt uimiti de scaderile inregistrate pe piata constructiilor

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Stim prea bine ca piata constructiilor nu o duce prea bine, volumul lucrarilor scazand atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,8%, respectiv cu 2,2%, in  primele sapte luni ale acestui an. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, situatiunea denota o scadere deloc neglijabila a dinamicii acestui sector.

Mai mult decat atat, suntem informati ca ponderea pietei constructiilor in Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat, in trimestrul II al acestui an, o scadere de 1,9%. Chiar daca datele statistice nu par dramatice, adevarul este ca acest sector “o ia la vale” in moduri cu totul imprevizibile.

Cu toate acestea, investitorii si dezvoltatorii din segmentul constructiilor sunt, in general, optimisti, majoritatea considerand ca greul a trecut, viitorul fiind unul al salturilor valorice considerabile.

Pentru noi e surpinzator acest rezultat, pentru ca in primavara aveam perspective de crestere. Probabil ca pentru proiectele care au fost contractate se lucreaza inca la proiectare, unde sunt valori mici. Cu siguranta in 2012 o sa vedem o crestere, pentru ca sunt toate conditiile. Sper sa nu ne mai blocam in hartii si sa fie finantarile asigurate si sa aiba o continuitate. Companiile sunt firave si mai este si problema contestatiilor. Am auzit ca mai nou se fac contestatii numai pentru intarzierea unor proiecte care fac imagine actualilor primari. Rata de castig la contestatii este de sub 10%“, a declarat pentru Capital Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Adriana Iftime, directorul general al PSC, nu este, insa, la fel de optimista, declarand ca viitorul apropiat nu va aduce schimbari relevante pe piata constructiilor. In opinia acesteia, singurele modificari valorice vor fi cele generate de isteria anului electoral, problema principala constand in inconstanta unor astfel de demersuri politice.

Nu vad nici in continuare sanse de schimbare a sensului si probabil nici in 2012, poate doar la inceputului anului sa avem o crestere amagitoare pe seama anului electoral. In asemenea perioade apar programe noi care, din pacate, nu se mai termina si produc pagube pentru constructori. Scaderea sectorului este mare, deoarece intr-o economie normala constructiile trebuie sa ocupe o pondere importanta din PIB. In trecut aveam 12-13% din PIB si constructiile ar trebui sa fie motorul principal in Romania“, a mentionat Adriana Iftime.

Ca serie bruta, pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de constructii noi (-4,2%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-1,7%). La lucrarile de reparatii capitale, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 10,5%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile nerezidenţiale cu 10,6%. La cladirile rezidentiale si la constructiile ingineresti, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 19,0%, respectiv cu 1,3%.

In perioada ianuarie – iulie 2011, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 2,2%, scadere evidentiata la lucrarile de constructii noi (-4,7%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-4,0%). La lucrarile de reparatii capitale s-a inregistrat o crestere cu 8,9%.

Pe obiecte de constructii a avut loc o crestere la cladirile nerezidentiale (+11,4%). La cladirile rezidentiale si la constructiile ingineresti s-au inregistrat scaderi cu 15,0%, respectiv cu 1,8%.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *