Monstrul birocratic si tranzactia imobiliara

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Romania este o tara in care prolifereaza structurile birocratice. Iata o evidenta pe care nimeni nu mai incearca s-o invalideze. In ciuda discursurilor justificative, adevarul trist si aparent iremediabil este ca procesele tranzactionale sunt greoaie, sinuoase si se inpotmolesc cand ti-e mai mare dragul. E clar ca se poate si mai bine. Deocamdata, insa, nu putem schimba cu nimic starea natiunii. Nu ne ramane decat sa ne adaptama cum stim mai bine si sa speram ca viitorul va fi unul al eficientei si nu al birocratiei.

In ceea ce priveste piata imobiliara, lucrurile stau la fel de prost si de imposibil de iritant ca in toate celelalte sectoare ale complexului construct socio-politic si economic numit Romania.

Se pare ca cel mai scurt timp in care poti cumpara o locuinta este de 7-10 zile. Chiar daca livrezi banii imediat si indiferent de cat de eficient este intregul proces tehnico-juridic, monstrul birocratic are nevoie de cel putin o saptamana pentru a digera tranzactia.

Lucrurile se complica imposibil de mult cand vine de vorba de achizitionarea unei locuinte prin intermediul unui program de creditare, ajungandu-se, in unele cazuri, la derularea unei tranzactii pe o perioada cuprinsa intre 30 si 80 de zile.

Cei de la Be Igloo au punctat, in acest sens, cele mai relevante trei tipuri de tranzactii imobiliare, clasificandu-le foarte oportun in functie de timpul pe care-l consuma intre prima si ultima semnatura.

Cea mai eficienta tranzactie este cea care implica achizitionarea unei locuinte cu banii jos. Clientul vine cu banii, se semneaza contractul de vanzare-cumparare, se pregatesc toate actele necesare, si in nu mai putin de 7 zile se incheie o negociere care, dupa toate probabilitatile, ar putea fi definitivata intr-un timp considerabil mai scurt.

In cazul unei tranzactii care implica o institutie financiara, lucrurile se complica peste masura de mult. Cumparatorul trebuie sa incheie un antecontract de vanzare-cumparare, proprietarul de drept trimite bancii finantatoare documentatia proprietatii si scoate extrasul de carte funciara pentru informare de la OCPI. Insitutia financiara evalueaza locuinta, ia o decizie in nu mai putin de 1 saptamana, iar vanzatorul scoate extrasele de carte funciara pentru autentificare, certificatul fiscal si adeverinta de la asociatia de proprietari. Intregul proces dureaza intre 2 si 6 saptamani.

Programul Prima Casa aduce modificari notabile intregului proces tranzactional. Dupa „bifarea” etapelor specifice ahizitionarii unei locuinte prin intermediul unui credit bancar standard, institutia financiara trimite dosarul clientului la Fondul National de Garantare in vederea aprobarii finale, motiv pentru care procesul tranzactional poate avea o durata de pana la 80 de zile.

Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa ne inarmam cu multa rabdare si sa visam, printre altele, la o tara curata si non-birocratica.

Sursa: Romania Libera

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *