Ne parasesc si bancile grecesti
Am fost informati ieri ca nu mai putin de patru institutii financiare care activeaza in Romania fie vor s-o stearga elegant si curat, fie intentioneaza sa-si vanda o parte din active.
Avand in vedere ca economia nationala este departe de a fi stabila, nu este de mirare ca bancile mai mici o duc prost si foarte prost.
Cu toate acestea, situatia pare a fi cu adevarat dramatica. Suntem informati, via Imopedia.ro, ca nici institutiile financiare grecesti nu o duc mai bine. Desi detin nu mai putin de 30% din piata romaneasca, bancile din Grecia sunt pe cale de a-si anunta retragerea.
„Grecii tin 30% din sistemul bancar local. Sunt sase bănci grecesti, dintre care trei sunt in top 10: Piraeus, Alpha Bank şi National Bank of Greece, care are Banca Romanească. Pericolul poate aparea peste noapte, este de văzut ce decizie ia Comisia Europeana in legatura cu Grecia.“, a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.
Contextul economic national este mai mult decat instabil, asta o stie toata lumea. Nici economia mondiala nu sta, insa, mai bine, astfel ca motivele acestor retrageri imprevizibile nu trebuie interpretate ca fiind semne clare ale unei maladii proprii doar Romaniei.
“Exiturile si preluarile sunt fenomene firesti in timp de criza. Nu inţeleg de ce parasesc Romania cand se creeaza totusi anumite perspective de relansare. Probabil ca pentru bancile mici, ultimii ani au fost mult prea dificili si nu mai au resursele necesare pentru a mai rezista pana la vremuri mai bine, fie ele si apropiate. Intotdeauna am spus ca sunt mult prea multe banci pentru capacitatea bancara a tarii, a firmelor si a persoanelor fizice.“, a declarat Bogdan Baltazar, presedintele onorific al BRD.
Se pare ca institutiile financiare mici au facut greseala de a incerca sa acapareze cat mai multi clienti fara se gandi, in prealabil, si la profiturile pe termen lung.
„Bancile mici au clienti mici si au facut greseala sa intre la pret de dumping, incercand sa captureze cat mai multi clienti, cota de piata, nemaiavand in seamă si profitul. Dar acum au ramas cu o serie de dobanzi fixe pe care nu le mai pot sustine. Genul acesta de comportament lasa urme pe termen lung.“, a mai declarat Baltazar.
Deocamdata atat despre bancile grecesti.
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu