Noua Casa, solutia gasita de stat pentru a iesi din „ecuatia imobiliara”? Ce se va intampla cu preturile?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Intr-un articol-interviu realizat de catre Efin.ro pentru portalul Ziare.com, colegul nostru Leonard Munteanu  a facut o analiza comparata a programelor Prima Casa si Noua Casa. Va prezentam mai jos articolul pe larg:

Proiectul “Prima Casa” va fi transformat in “Noua Casa”, destinat doar pentru achizitia de locuinte noi, potrivit programului de guvernare 2013-2016 al Cabinetului Ponta II.

Problema care apare in acest moment este aceea ca reprezentantii guvernamentali nu au definit inca ceea ce insemna locuinta noua: locuinta care urmeaza sa fie construita, locuinta care nu a fost vanduta niciodata de dezvoltator etc. Potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare Blitz Imobiliare, cu cat anul luat drept referinta pentru nou va fi mai apropiat de zilele noastre, cu atat oferta imobiliara accesibila clientilor Noua Casa va fi mai restransa.

Jucatorii din piata imobiliara sustin ca aceasta decizie de modificare a programului Prima Casa ii nemultumeste pe cumparatori, care nu vor mai avea posibilitatea de a alege intre o locuinta noua si una veche.

“Transformarea Prima Casa in Noua Casa va inlatura posibilitatea achizitiei de locuinte vechi si, macar matematic vorbind, piata imobiliara va cadea cu 70%, avand in vedere faptul ca aceasta era ponderea achizitiilor de locuinte vechi din totalul creditelor Prima Casa acordate. Evident ca Statul nu putea sa sprijine cumpararea de locuinte la nesfarsit si, de aceea, noi consideram ca aceasta transformare Prima Casa-Noua Casa nu este decat un pas spre iesirea Statului din ecuatia imobiliara. Locuinte noi se cumparau si prin Prima Casa, programul oferind cumparatorilor posibilitatea de a alege: vrei o locuinta intr-o zona nou-dezvoltata (in general la marginea marilor orase) sau o locuinta veche dar mai bine pozitionata?”, au declarat pentru Efin.ro reprezentantii Blitz Imobiliare.

Potrivit acestora, exista temeri potrivit carora unii dezvoltatori imobiliari vor profita de pozitia dominanta pe piata si vor creste artificial preturile locuintelor din portofoliu. De asemenea, si cumparatorii vor fi cuprinsi de un sentiment de panica, fiind dispusi sa cumpere orice, oriunde, numai sa cumpere.

Ce a insemnat programul Prima Casa pentru sectorul imobiliar

Prima Casa a reprezentat cel mai de succes program economic guvernamental anti-criza. Sa nu uitam faptul ca Prima Casa a aparut atunci cand piata imobiliara era in plina criza imobiliara, iar preturile locuintelor suferisera deja scaderi majore. Desi a fost gandit ca un program de sprijinire a achizitiei de locuinte noi, Prima Casa si-a dovedit imperfectiunile ceea ce nu l-a facut inoperant ci, din contra, un program adaptat la realitatile pietei imobiliare. Ori, de aici si-a tras si succesul. Atunci cand romanii si-au dorit locuinte vechi, au fost lasati sa achizitioneze locuinte vechi ceea ce a mentinut piata imobiliara functionala, la cota de avarie. Privind in urma, putem afirma astazi ca Prima Casa a reprezentat colacul de salvare a imobiliarelor romanesti, sustin reprezentantii Blitz Imobiliare.

Prin programul Prima Casa s-au acordat pana in prezent cca 84.000 de garantii pentru finantari accesate in valoare de circa 3,273 miliarde euro. 28% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2013, potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Pentru anul in curs, bancile participante la program beneficiaza de un plafon total de garantare in valoare de circa 793 de milioane de euro.

Solicitantii de credite prin Programul Prima Casa au, in proportie de 69%, varsta intre 26 si 35 de ani, 16% intre 18 si 25 de ani, respectiv 15% peste 35 de ani, au precizat pentru Efin.ro reprezentantii FNGCIMM.

Sursa: www.ziare.com

Echipa Blitz Imobiliare

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *