Obligatiile chiriasilor conform noului Cod Civil!
La sfarsitul anului 2011, a intrat in vigoare Noul Cod Civil al Romaniei, care prevede printre altele si unele reglementari in ceea ce priveste inchirierea locuintelor, respectiv drepturi si obligatii ale chiriasilor.
Chiria se plateste in avans!
In functie de durata contractului de inchiriere, chiria se plateste in avans dupa cum urmeaza:
-in cazul ca chiriei pe o singura luna, plata se efectueaza in intregime la demarararea contractului;
-in cazul chiriei pe un an, chiria se plateste in avans la inceputul fiecarei luni, in prima zi lucratoare;
-in cazul contractelor de peste un an, chiria se plateste trimestrial, in avans in prima zi lucratoare a fiecarui trimestru.
Durata maxima de inchiriere a unei locuinte, potrivit noului Cod Civil este de 49 de ani. De asemenea, la finele contractului de inchiriere, fostul chirias are drept de preferinta la incheierea unui nou contract.
Cheltuieli in sarcina chiriasului!
Conform Codului Civil, chiriasul este obligat sa achite cheltuielile de intretinere si reparatie ale locuintei inchiriate, precum si cheltuielile cu partile si instalatiile comune. Incetarea contractului de inchiriere inainte de scadenta, se poate face cu un preaviz de 60 de zile.
Merita precizat faptul ca noul Cod Civil, adoptat in 1 octombrie 2011, il inlocuieste pe cel vechi care dateaza din 1864, din vremea domnitorului Alexandru Ioan si a fost creat pe tiparul codului francez din 1804. Iata ca, dupa 147 de ani, Romania a adoptat un nou cod, care, dupa declaratiile Ministrului Justitiei, “este o lege a libertatii, a egalitatii, gandita pentru o societate care se tine departe de tribunal, preocupata mai mult de cooperare decat de disputa si confruntare“.
Sursa: enational.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Leonard M.
Fara comentarii
adauga comentariu