PAID a platit 9.000 de euro pentru o locuinta deteriorata de o alunecare de teren

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Programul de asigurare a locuintelor isi demonstreaza eficacitatea, PAID platind, in 30 septembrie, prima dauna totala pentru o locuinta de tip B, situata in judetul Iasi. Incidentul care-a necesitat implicarea financiara a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale a fost, in fapt, o alunecare de teren, asiguratul, o persoana in varsta de 88 de ani, incasand aproximativ 9.000 de euro.

Polita de asigurare in baza careia s-a platit despagubirea a fost vanduta de Astra, in data de 23 mai, si era detinuta de Hobinca Anica, in varsta de 88 de ani, din localitatea Motca, judetul Iasi“, a declarat, marti, directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, tipul A de locuinta este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Tipul B de locuinta este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Dupa cum prea bine stiti, complexa si intens mediatizata campanie de asigurare a locuintelor din Romania a sfarsit intr-o nota lamentabila. Proiectul a fost un mare si rasunator fiasco, bravii nostri proprietari dovedindu-se complet reticenti la toate incercarile oficialilor de a-i convinge sa-si plateasca politele.

Marius Bulugea a declarat acum cateva saptamani ca aplicarea de amenzi se va dovedi completamente inoperanta, cetatenii romani fiind mai receptivi la discursurile benigne decat la actiunile punitive.

Mai mult decat atat, pare-se ca de esecul acestei campanii nationale sunt responsabile tocmai primariile, Bulugea sustinand ca reprezentantii acestora ar fi trebuit sa se implice mai mult in procesul de motivare a cetatenilor.

Desi oficialii responsabili de buna si echitabila aplicare a acestei legi s-au asteptat la un procent de 15-20% proprietati asigurate pana la primul termen scadent, doar 8% dintre romani au incheiat politele cu pricina.

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *