Piata constructiilor din Romania va creste abia in 2012

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Conform unui studiu de piata al firmei de cercetare poloneze PMR, piata constructiilor din Europa va ajunge la un nivel decent de stabilitate undeva pe la sfarsitul lui 2011, asta in conditiile in care in ultimii doi ani s-au inregistrat scaderi de 15%.

In aceeasi ordine de idei, suntem informati ca acest sector esential al economiei europene va cunoaste salturi considerabile abia in 2012, Romania fiind una dintre tarile in care piata constructiilor va fi aduce un numar record de investitori straini.

Totul va merge struna doar daca se vor aloca sume de bani consistente pentru infrastructura si autostrazi.

In cursul acestui an ar trebui sa se produca o stabilizare a pietei, insa o crestere nu este probabila inainte de 2012. Firmele de constructii astepta cu nerabdare licitatiile publice si lansarea unor proiecte mari. Fonduri substantiale de la UE sunt disponibile pentru dezvoltarea infrastructurii tarii, dar guvernului roman ii va lua timp pentru a obtine expertiza necesara utilizarii banilor in mod eficient. Cresterea pe piata constructiilor ar trebui sa revina incepand cu 2012, fiind si un an electoral, astfel ca proiectele de infrastructura pentru transport si constructia de autostrazi ar trebui sa primeasca fonduri suplimentare. Pe termen mediu si lung, Romania ramane una dintre cele mai promitatoare piete de constructii din Europa, se precizeaza in analiza PMR.

Producatorii de materiale de constructii au anticipat si ei aceasta revitalizare a pietei, astfel ca marile companii locale au demarat un proces amplu si costisitor de augmentare a capacitatii de productie.

Conform datelor livrate de PMR, mica noastra tara a fost, in anii pre-recesiune, cel mai relevant performer in domeniul constructiilor, cu o productie in crestere cu 20-30% de la an la an.

Inainte de inceperea crizei, industria romaneasca de constructii a fost una dintre cele mai vibrante din Uniunea Europeana, dar acest lucru s-a schimbat dramatic in 2009, atunci cand productia de profil a scazut cu 15%, cu o reducere similara in 2010. Scaderea pietei a fost cauzata in principal de reducerea fluxului de capital strain si de lipsa de finantare pentru proiecte in curs de derulare si pentru cele noi. Cea mai abrupta reducere din 2010, de mai mult de o treime in comparatie cu anul precedent, s-a constatat pe segmentul constructiilor rezidentiale, in conditiile reducerii de 3% in sectorul ingineriei civile, potrivit PMR.

Numarul companiilor de profil a scazut in mod dramatic ca o consecinta directa a reducerii activitatii din domeniul constructiilor, la inceputul lui 2010 inregistrandu-se cu 9,1% mai putine firme specializate pe acest sector.

In ultimii doi ani au existat multe falimente, in special ale intreprinderilor mici, din cauza lipsei de proiecte si a intarzierilor in efectuarea platilor pentru lucrarile de constructie efectuate. Numarul de salariati din industria de constructii a scazut cu 8,5% anul trecut, in comparatie cu anul 2009, la 317.200. Cu toate acestea, a existat o usoara crestere a salariului mediu lunar in constructii in 2010, la 1.580 lei pe luna (377 euro)“, se mai spune in studiu.

Daca e sa creditam datele livrate de Institutul National de Statistica, activitatea de pe piata constructiilor a continuat sa scada, in primele luni ale acestui an, cu nu mai putin de 4,7%.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *