Piata imobiliara si criza economica

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Cei de la „The Economist” ne-au avertizat in 2005 ca boom-ul imobiliar identificabil in mai toate tarile occidentale este, in esenta, de rau augur, si ca elanul „desantat’’ al acestui sector va sfarsi intr-un mod cu totul dramatic.

Iata ca predictiilor economistilor de peste granite au fost confirmate cu asupra de masura de efectele dezastruoase ale crizei economice.

Romania, departe de a fi fost ferita de isteria pietei imobiliare pre-recesiune, a ajuns intr-un punct mort. Picajul a fost brusc, brutal si completamente destabilizant.

Dinamica imobiliara din perioada de glorie a pietei poate fi descrisa ca o foame semi-patologica de improprietarire. Stimulati de ofertele de creditare ale institutiilor financiare, romanii au cumparat locuinte si terenuri in speranta ca isi vor augmenta profiturile in mod fabulos.

Aceasta incercare de a abuza de piata imobiliara este cu totul explicabila.

Bancile acordau credite cu nemiluita iar preturile unitatilor locative cresteau de la o zi la alta. Romanii au vazut profitul, au investiti in apartamente, case si terenuri si au asteptat momentele oportune pentru scoaterea acestor proprietati pe piata. Din pacate pentru acesti investitori de ocazie, recesiunea a daramat castelul de carti al pietei imobiliare.

Cea mai mare scadere s-a inregistrat, dupa cum era de asteptat, in ceea ce priveste locuintele din blocurile vechi, unde preturile chiar s-au injumatatit, in timp ce ansamblurile rezidentiale noi au scazut preturile cu aproximativ 30%.

Piata isi revine incet, ca dupa o boala lunga, iar cei mai mulţi specialisti spun ca romanii au devenit foarte sensibili la miscarile de pe piata internaţionala.

Astfel, orice zvon de criza din SUA sau din Grecia le taie elanul celor dornici sa faca investitii imobiliare.

Sursa: Adevarul

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *