Portret robot al constructiilor viitorului

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Necesitatile fundamentale ale acestui inceput de secol XXI sunt in primul rand de ordin energetic. Stim cu totii ca resursele naturale sunt pe cale de a fi epuizate, si mai stim ca populatia acestei planete consuma zilnic cantitati uriase de apa si petrol, ca sa numim doar doua dintre resursele problematice.

Una dintre consecintele directe ale acestei potentiale penurii energetice este regandirea totala a constructiilor de case. De la materialele de constructie pana la diversele modalitati de eficientizare energetica, se incearca toate optiunile si se bifeaza toate variantele prin care se poate ajunge la un echilibru decent intre necesitatile umane si posibilitatile descrescande ale acestei planete.

Modalitatea traditionala de a gandi o casa implica un demers unidirectional care ignora noile tendinte arhitecturale de a gandi imobilul ca pe un tot unitar. Cu alte cuvinte, casa traditionala este vectoriala, in timp ce casa contemporana este conceputa sistemic. In ciuda limbajului pretentios, realitatea este foarte simpla. Noile constructii tind sa inter-conecteze elementele integrante in asa fel incat costurile de productie si, respectiv, de mentenanta sa fie minime. Casele izolate cu simt de raspundere pot fi incalzita mai ieftin, iar ventilatia nu necesita sume de bani exorbitante. Obiectivul ultim al unei astfel de case-sistem este reducerea dramatica a consumului de energie. Se pare ca acest concept arhitectural a fost lansat pe piata cu foarte multi ani in urma, motivele pentru care a ramas la stadiul de concept fiind mai mult decat complexe, printre ele numarandu-se si efectele dezastruoase pe care le-ar avea implementarea in masa a caselor-sistem asupra producatorilor de materiale de constructii standard.

Ca tot veni vorba de modificarile esentiale operate de actualele directii arhitecturale, modificari care pot afecta iremediabil producatorii de materiale de constructii, e poate cazul sa mentionam si panourile modulare. In directa antiteza cu materialele standard, panourile modulare, desi inca neutilizate la nivel masiv, sunt mai mult decat tentante pentru cei care vor, in primul rand, sa ridice o casa pe un santier redus. Panourile modulare ofera o multitudine de alte avantaje, printre care se numara timpul accelerat de constructie, cvasi-absenta deseurilor, si nu in ultimul rand protectia sporita impotriva umezelii.

In aceeasi ordine de idei, insasi ideea de ermetizare eficienta si de lunga durata prinde contur pe piata constructiilor de locuinte. Desi spuma “izolanta” este inca prea scumpa pentru buzunarele romanilor cu salarii medii pe economie, aduce suficiente avantaje inconturnabile pentru a obliga producatorii la diverse alte metode de a face produsul mai ieftin si, deci, mai accesibil.

Cu toate ca apa reprezinta inca un bun global consistent, specialistii de toate formatiile sustin ca va veni o perioada in care vom fi obligati la austeritate. Cauzele acestei viitoare “penurii de apa” sunt in momentul de fata irelevante. Cert e ca se va scumpi la nivel mondial, unul dintre efectele majore fiind aparitia unei multitudini de sisteme de reprocesare a apei.

In momentul de fata panourile solare, desi ideale la nivel teoretic, implica o serie de inconveniente. Sunt scumpe, dificil de montat, si completamente inestetice. Suntem insa convinsi ca producatorii vor face in asa fel incat respectivele panouri sa fie instalate odata cu ridicarea acoperisului. In ceea ce priveste componenta estetica, suntem informati ca designeri de toate facturile muncesc pe branci pentru a imblanzi aspectele incompatibile cu variile formate artistice.

Desi proprietarii de case inca prefera boilerele cu rezervor, intra puternic pe piata un nou trend care incearca o hibridizare intre unitatile tratidionale si nevoile crescande de eficientizare energetica. Se va ajunge, astfel, la boilerele care, desi incalzesc apa in absenta unui rezervor, vor contine si un recipient modic de stocare.

Incheiem acest articol cu deseurile agricole folosite ca materiale de consructie. Desi pare improbabil, s-a descoperit recent ca paiele izoleaza mult mai bine decat s-ar fi crezut. Uscate complet si utilizate inteligent, acestea au o viata incredibil de lunga. O casa construita cu baloti de paie poate sta in picioare cateva sute bune de ani.

Sursa: www.Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *