Preturile si tranzactiile cu apartamente mari au suferit un declin de peste 10%

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Locuintele mici au fost in topul vanzarilor imobiliare din tara Ponderea acestora in totalul ofertelor a scazut cel mai mult in primele noua luni ale anului
In zona tranzactiilor cu apartamente, achizitiile de necesitate au luat locul celor care vizau imbunatatirea conditiilor de confort prin trecerea la o locuinta superioara ca dotari, suprafata si calitate. Volumul vanzarilor releva ca in lunile de criza majoritatea clientilor care au semnat un contract de cumparare a unei locuinte au ales un apartament cu doua camere sau garsoniera. Analistii spun ca orientarea spre apartamente mici este specifica perioadelor de criza si se reflecta nu doar in tranzactii, ci si in domeniul constructiei de apartamente noi, unde asistam la dezvoltarea unor proiecte imobiliare cu apartamente mici sau chiar la recompartimentari.

Preferintele in materie rezidentiala ale clientilor sunt relevate de ultimul stu­diu realizat de portalul imobiliare.ro, care arata ca in Capitala, dar si in marile orase ale tarii (care au fost acoperite de cercetarea imobiliare.ro), ponderea in oferta generala a locuintelor mari (de trei, patru si mai multe camere) a crescut fata de anii anteriori. Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro, spune ca „ponderea apartamentelor mari in ansamblul ofertei din piata s-a majorat cu peste 10% in ultimele 12 luni. Spre deosebire de acum un an, in prezent, numarul apartamentelor cu patru si mai multe camere scoase la vanzare il depa­seste pe cel al garsonierelor in Bu­cu­resti, Timisoara si Constanta, in timp ce in Cluj-Napoca, Iasi si Brasov dife­ren­ta s-a redus considerabil”, adauga Eri­mes­cu.

Astfel, daca in urma cu un an apar­ta­men­tele cu trei si patru camere repre­zentau putin peste 40% din totalul anun­­turilor, in prezent, la nivel national, aceste categorii imobiliare reprezinta 50% din oferta din piata. Acum, la nivelul intregii tari, oferta pe piata locuintelor vechi este impartita dupa cum urmeaza: 37,9% apartamente cu doua camere, 35,8% apartamente cu trei camere, 14,2% apartamente cu patru camere si res­pec­tiv 12,1% garsoniere. Tendinta este mai accentuata in Capitala, unde ponderea apar­tamentelor mari este de 53,4% din ofer­ta. Cele mai multe locuinte scoase la van­zare in Bucuresti sunt cele cu trei ca­mere, care reprezinta 37,1%, fata de 34,9% cat reprezinta ponderea apartamentelor cu doua camere. In acelasi timp, apar­tamentele cu 4 camere reprezinta 16,3% din numarul total de anunturi al caror obiect este vanzarea de apartamente, fata de 11,7%, procentul aferent garso­nie­relor.

Forta argumentului

In pofida unui ritm mai mare de de­pre­ciere a valorii apartamentelor vechi, van­zarile pe acest segment au fost mai sla­be in acest an. Astfel, potrivit indicelui imo­biliare.ro, in primele noua luni ale anului, in Capitala, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu patru camere (-13,8%). In schimb, categoria cea mai solicitata de catre clienti, apartamentele cu doua camere, a pierdut doar 9,5% din pretul de acum noua luni.

De altfel, in toate cele sase mari orase analizate, pretul cerut pe metrul patrat util pentru garsonierele si aparta­men­tele cu doua camere este considerabil mai mare decat pretul solicitat pentru apar­tamentele cu trei si patru camere. Astfel, indicele imobiliare.ro pentru ultima luna analizata indica faptul ca in Bucuresti, Constanta, Iasi si Timisoara cele mai scumpe sunt garsonierele. Astfel, pretul mediu pentru o garsoniera in Bucuresti este de 1.216 euro/mp, la Cons­tanta de 980 euro/mp, in Iasi – 932 euro/mp si Timisoara – 908 euro/mp. In schimb, apartamentele cu doua camere con­duc topul locuintelor ieftine in Bra­sov si Cluj-Napoca. La Brasov pretul me­diu solicitat pentru o locuinta cu doua camere este de 922 euro/mp, iar la Cluj-Napoca (1.052 euro/mp). Preturile mici reflecta si trendul de pe piata cons­truc­tiilor noi. Insa pe seg­men­tul in cauza, acestea sunt insotite, de regula, de unele fenomene asupra ca­ro­ra analistii au avertizat inca de la sfar­situl anului trecut. Dan Ioan Popp, pre­se­din­tele companiei Impact Develo­per&Con­tractor, atragea atentia la finele lui 2009 ca apartamentele care se aflau la acea vreme in faza de proiect vor fi cu ade­varat „locuinte de cri­za“, carac­te­ri­zate de preturi mici, suprafete tot mai re­duse si materiale de constructie sau teh­nologii de slaba calitate. Totodata, unii dezvoltatori si-au adaptat oferta la pre­tul pietei inclusiv prin recom­par­timen­tarea locuintelor de vanzare, in sen­sul reducerii suprafetei totale a uni­tatilor de locuit. Spre exemplu, dez­voltatorul pro­iectului Ten Blocks din Mili­tari (Bucuresti) a recompartimentat un bloc intreg pentru a face mai accesibile preturile aparta­mentelor sale.

Orientarea spre apartamente mici este specifica perioadelor de criza si se reflecta si in domeniul constructiei de apartamente noi, unde asistam la dezvoltarea unor proiecte imobiliare cu apartamente mici sau chiar la recompartimentari.
Sursa: Financiarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *