“Prima Casa” si piata certificatelor energetice

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Cei de la Capital ne informeaza ca, in ciuda obligativitatii validarii energetice in toate tranzactiile de factura imobiliara, piata certificatelor de acest fel functioneaza, in acest moment, la doar 3% din capacitate, asta in conditiile in care potentialul financiar al sectorului se ridica la aproximativ 115 milioane de euro anual.

Se pare ca principala sursa de activitate a auditorilor energetici este, cel putin in acest moment, programul guvernamental Prima Casa, care a inclus, de la inceputul lui 2011, certificatul energetic in dosarul de creditare.

In prima jumatate a anului, cei 1.500 de auditori au eliberat circa 5.400 de certificate energetice prin intermediul proiectului Prima Casa, incasand aproape un milion de euro. Suntem informati, de asemenea, ca, in conditii normale de functionare a pietei, fiecare auditor au putea incasa, in medie, 75.000 de euro anual.

Certificatul energetic este criteriu de eligibilitate si trebuie cuprins in dosarul pentru «Prima Casa». Nu se acorda garantia daca locuinta nu face parte din clasele energetice A, B sau C. El este obligatoriu inca de la 1 ianuarie 2011 si este cuprins si in legea pe baza careia functioneaza «Prima Casa». Practic, toate creditele acordate in aceasta jumatate de an prin «Prima Casa» au avut certificat energetic“, a declarat Irina Constantinescu, directorul executiv al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Piata este in continuare blocata deoarece legea care o reglementeaza prezinta o serie de lipsuri impardonabile.

In primul rand, normele de aplicare ale actului normativ nu specifica clar un organism care ar trebui sa solicite certificatul la incheierea tranzactiilor imobiliare, chiar daca toata lumea vorbeste de notari ca fiind responsabili cu aceasta activitate. Mai mult decat atat, legea nu include sanctiuni.

Obligativitatea exista, insa nu sunt penalizari, iar Ministerul Dezvoltarii se misca foarte incet. Avem noroc cu programul «Prima Casa», care solicita certificatul. Stiu ca pana in 30 iunie ministerul avea obligatia sa trimita o serie de documente privitoare la transpunerea Directivei Europene privitoare la certificatul energetic catre organismele Uniunii Europene. Directiva are ca limita de implementare 1 ianuarie 2012. Noi speram totusi ca din toamna sa se clarifice problema sanctiunilor. Nu documentul in sine e important, cat faptul ca oamenii trebuie sa inteleaga ca sunt direct interesati de acest aspect“, a explicat Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).

Pentru a nu se intelege ca implementarea acestei legi a certificatelor energetice reprezinta o alta modalitate de a „fura” bani din buzunarele cetatenilor romani, reprezentantii acestui sector ne informeaza ca eliberarea acestor documente este benefica in toate cele.

Un proprietar informat responsabil si complet cu privire la caracteristicile energetice ale propriei sale locuinte poate lua decizii pertinente in ceea ce priveste sistemele de incalzire sau in ceea ce priveste eventualele investitii in lucrarile de izolare termica.

Producatorii si furnizorii de energie termica au zilele numarate, deoarece au incasat subventiile si nu au investit nimic in modernizarea retelelor. Acum, numarul debransarilor creste simtitor. Sunt multe tari, insa, care si-ar dori sa aiba un sistem centralizat de incalzire, pentru ca debransarea este o gafa. Practic, suntem obligati sa utilizam un sistem pe care nu-l putem plati“, explica preşedinta Emilia-Cerna Mladin.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *