Ramane cum am stabilit: o singura polita de asigurare pentru locuinte!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Desi, incepand cu 1 septembrie 2012, Comisia de Supraveghere a Locuintelor a impus asigurarea locuintelor prin doua polite diferite, una obligatorie si una facultativa, PAID anunta ca proprietarii nu vor fi obligati sa incheie doua polite, una fiind de ajuns.

Telenovela continua in segmentul asigurarilor obligatorii de locuinte, un proiect elaborat gresit din start. Nu poti obliga intraga populatie a tarii sa-si asigure locuinta in fata a trei calamitati: cutremure, inundatii si alunecari de teren, fara a stine cont de zona in care se afla locuinta. De exemplu, locuitorii din Ardeal, datorita pozitiei geografice- in interiorul Arcului Carpatic-, nu vor fi niciodata afectati de cutremure. Daca detaliem si mai mult, un proprietar de apartament din cartierul Gheorgheni, nu va fi afectat nici de inundatii, nici de alunecari de teren. Drept urmare, numarul celor care isi fac asigurari obligatorii de locuinte scade constant, desi amenintarea amenzilor persista.

“PAID(Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) va implementa, in perioada urmatoare, un sistem care va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc sa isi asigure locuintele peste sumele minime prevazute in legislatia in vigoare. Speram ca in cel mai scurt timp sa nu mai fie nevoie de incheierea a doua polite- obligatorie si facultativa-, si sa implementam un sistem care sa permita acoperirea riscurilor obligatorii si a celor suplimentare pe o singura polita de asigurare”, a declarat Aurelia Cristea, directorul general al PAID.

Noul sistem propus de PAID doreste sa ofere posibilitatea proprietarilor sa-si asigure locuintelor pentru sume mai mari, platind o suma mai mare, care sa-i protejeze, pe langa riscurile asigurate de asigurarea obligatorie, si de alte riscuri.

“Obiectivul principal al PAID este gestiunea celor trei riscuri majore de dezastre naturale la care proprietarii de locuinte sunt expusi (cutremure, inundatii, alunecari de teren)”, a completat Aurelia Cristea.

Atata timp cat polita de asigurare tine cont doar de tipul constructiei, nu si de zona unde este amplasata(plus alte criterii), programul national de asigurare obligatorie a locuintelor merge pe un drum gresit.

Programul a demarat in august 2012 si presupune asigurarea locuintelor pentru sume intre 10.000 si 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei, valoarea politei fiind stabilita la 10, respectiv 20 de euro pe an. Proprietarii care nu incheie asigurari obligatorii pot fi amendati cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Sursa: Business 24

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *