Reabilitare termica prin intermediul creditelor bancare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Avand in vedere ca statul nu dispune de sumele necesare pentru demararea programului de reabilitare termica a locuintelor, proprietarii sunt nevoiti sa recurga la institutiile financiare.

Cu alte cuvinte, cei care vor sa-si eficientizeze apartamentele pot solicita credite bancare. In aceeasi ordine de idei, suntem informati ca statul este dispus sa garanteze in totalitate sumele alocate prin intermediul acestui program.

Inainte de a trece la detaliile tehnice ale acestor finantari, amintim ca proiectul conceput de eminentele cenusii care ne conduc a decedat inainte de a fi „scos pe piata”.

Conform maretului plan, acum defunct, Guvernul urma sa aloce nu mai putin de 50% din sumele necesare lucrarilor de reabilitare termica, restul urmand a fi impartit intre autoritatile locale si proprietarii apartamentelor.

Acestea fiind spuse, suntem informati ca institutiile financiare acorda imprumuturi pentru acest program pe o perioada de 5 ani, beneficiul major fiind absenta totala a dobanzii.

Pana in acest moment, doar doua banci au intrat in parteneriat cu statul pentru acest proiect: CEC Bank si BCR. Conditiile impuse de aceste doua institutii financiare sunt aproape identice, programul de reabilitare termica nelasand prea mult loc strategiilor mai mult sau mai putin subtile de maximizare a profitului, cum este cazul bine cunoscut al proiectului „Prima Casa”.

De acest credit pot beneficia asociatiile de proprietari care indeplinesc conditiile de eligibilitate solicitate de banca, precum si persoanele fizice care detin o locuinta unifamiliala. Creditele beneficiaza de garantie guvernamentala completa prin intermediul Fondului National de Garantare, iar dobanda este subventionata integral de stat prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Perioada de creditare este de maximum cinci ani, iar valoarea imprumutului este cel mult 90% din totalul cheltuielilor prevazute in devizul general. Proprietarii trebuie sa plateasca din buzunar doar 10% din valoarea totala.

Cu toate acestea, creditul nu trebuie sa depaseasca:

• in cazul proprietarilor de apartamente – 1.850 euro/camera de locuit (echivalent in lei)
• in cazul proprietarilor de locuinte unifamiliale – 7.400 euro/camera de locuit (echivalent in lei)

Conform legii (O.U.G. 69/2010), creditul sustinut de stat se acorda pentru:

• Izolarea termica a peretilor exteriori
• Inlocuirea tamplariei exterioare cu tamplarie performanta din punct de vedere energetic
• Termo-hidroizolarea terasei
• Termoizolarea planseului peste subsol
• Repararea/inlocuirea instalatiei de distributie a agentului termic – incalzire si apa calda de consum parte comuna a clădirii
• Repararea/inlocuirea/ achizitionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scara, respectiv a centralei termice aferente locuintei unifamiliale, precum si a instalatiilor aferente acesteia

În cazul asociaţiilor de proprietari, este nevoie de toate documentele care atesta constituirea si functionarea asociatiei, actele de identitate ale reprezentantilor legali, dovada contributiei de minimum 10% din valoarea totala a lucrărilor, demonstratia ca facturile sunt platite la zi.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *