Restantierii si Prima Casa 4

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Avand in vedere ca statul a decis sa garanteze doar 50% din creditele acordate in cadrul programului Prima Casa 4, institutiile financiare participante s-au vazut nevoite sa-si regandeasca exigentele pentru a-si asigura spatele in tristele cazuri de insolventa a potentialilor clienti.

Chiar daca aceste credite bancare sunt foarte avantajoase pentru cei care nu dispun de capitalul monetar necesar achizitionarii unei locuinte cu banii jos, cei 30 de ani de rate lunare pot aduce schimbari imprevizibile si dramatice in „dialogul” dintre instutiile financiare si clientii care-au solicitat creditele respective.

Beneficiarii programului Prima Casa au la dispozitie nici mai mult si mai putin decat 90 de zile pentru a-si achita datoriile. Odata depasita aceasta limita, institutia financiara poate trece la executarea silita pentru a-si recupera banii livrati clientului problematic.

Pana acum statul platea bancii 100% tot soldul finantarii si apoi executa imobilul, de unde putea sa isi recupereze sau nu paguba. Pierderea ii revenea in totalitate statului daca suma recuperata este mai mică. Acum, statul recuperează 50% din pierdere. Se executa imobilul, apoi se împarte 50% catre bancă, 50% catre stat.“, au declarat reprezentantii Fondului National de Garantare.

Iata motivul pentru care cei care vor credite bancare ar face bine sa se gandeasca de doua ori inainte sa ia o decizie care le-ar putea afecta urmatorii 30 de ani din viata. Pentru a nu pierde nimic in acest proces delicat si sinuos, bancile vor tria potentialii clienti cu mai multa exigenta si vor da unda verde acelor dosare care prezinta cea mai mare stabilitate. Potentialii clienti ar face bine sa nu uite nici faptul ca institutiile financiare au dreptul de a pune gaj pe conturile lor, asigurandu-se, astfel, ca vor avea acces la toate veniturile celor „creditati”.

Astfel, banca este din ce in ce mai interesata sa faca o selectie mai buna a clientului. Daca pana acum era plata garantata de stat si stia ca daca nu plateste creditul, isi recupereaza integral finantarea, acum si-a recuperat doar 50% si restul din imobilul finantat. E din ce in ce mai interesata banca sa aiba o atentie sporita si la client, si la imobil, si la evaluarea acestuia.“, au adaugat reprezentantii FNG.

Cu toate acestea, exista situatii in care restantierii vor fi scutiti de plata mai mult sau mai putin temporar, un exemplu in acest sens fiind pierderea serviciului. Se va trece la aceste masuri de urgenta doar dupa ce ANAF-ul va analiza cererea depusa de clientul problematic si decide pro sau contra suspendarii executarii silite.

Situatia nu este critica nici pentru cei care au avut restante intr-un moment sau altul al vietii lor si vor sa solicite un nou credit bancar.

Cei care au solicitat creditele respective si au ajuns in tristele situatii de a nu putea plati, dintr-un motiv sau altul, ratele lunare, vor avea sansa unica de a obtine si alte imprumuturi. Institutiile financiare au inteles, in sfarsit, ca nu pot opera cu exigente absolute in conditiile in care cei mai multi romani cu venituri medii sunt predispusi la restante.

Pana nu demult, cei care aveau nesansa de a fi inregistrati o singura data ca restantieri erau trecuti instantaneu pe listele negre ale institutiilor financiare. Iata insa ca reprezentantii bancilor au regandit aceste strategii de penalizare si au facut in asa fel incat si cei care au intarziat cu platile cel putin o data sa poata solicita imprumuturi noi.

Desi aceste noi reglementari par mai mult decat civilizate, situatia este mai complexa decat pare la o prima analiza. Restantierii vor fi obligati, in cazul in care solicita noi imprumuturi, sa-si puna casele ca garantie si sa indure niste costuri suplimentare:

Pot suporta o penalitate in ghilimele, o marja suplimentara de 1-2 puncte procentuale la dobanda, banca evident avand si un risc mai mare prin prisma comportamentului anterior de plata, a declarat Traian Stancu, director de operatiuni la Cooper Pear.

La creditele in lei se va adauga o marja de 2,3%, iar dobanzile creditelor in euro vor creste cu 1,2%.

Pana aici, toate bune si frumoase. Restantierii care vor noi imprumuturi vor trebui sa-si justifice intarzierile. Deocamdata nu se cunosc procedurile exacte propuse de institutiile bancare.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *