Retailerii evita Romania

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Specialistii sunt de parere ca retailul din Romania va creste considerabil pana la sfarsitul acestui an, investitorii exprimandu-si intentiile de  a cumpara terenuri pentru a-si extinde lanturile de hiper- si supermarketuri.

Chiar daca lunile urmatoare vor confirma aceste predictii, dinamica retailului este mult mai mica in Romania decat in tari ca Polonia sau Cehia, ceea ce inseamna ca vor exista unele modificari neprevazute ale pietei locale.

Conform unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, retailerii sunt foarte interesati de pietele din Cehia si Polonia, tari in care randamentele investitionale (yield-uri) sunt de 6, respectiv 6,5%.

Pentru Romania, in comparatie cu celelalte tari din Europa Centrala, prognoza pentru cresterea PIB -ului in perioada 2012 – 2014 indica procente cuprinse intre 3,9% pentru 2012 si 4,7% pentru 2014, deci chiar mai mare decat prognoza pentru Polonia. In prezent, insa, randamentele investitionale pentru proprietatile de cea mai buna calitate sunt cu 150 – 200 de puncte procentuale de baza mai mari decat cele ale proprietatilor din Europa Centrala. In Romania valorile sunt intre 8% şi 9% pentru proprietati de top in orasele importante“, a declarat Costel Florea, partener si director al departamentului de investitii in cadrul Cushman & Wakefield.

Interesul crescut si crescand al retailerilor pentru pietele din Cehia si Polonia stimuleaza, in principiu, majorarea PIB-ului, fapt care duce in mod logic la o redresare stabila a intregului context economic.

Acele proprietati «best of class» care au fost livrate recent in piata din Europa Centrala au fost licitate in mod agresiv de catre fondurile institutionale, proprietati cu valori de portofoliu variind intre 50 mil. euro şi 200 mil. euro. In cazul prioprietatilor mari de retail exista un numar de specialisti in investitii si in consultanta financiara pregatiti sa isi uneasca fortele pentru a achizitiona si a gestiona astfel de proprietati”, a declarat Charles Taylor, partener al Cushman & Wakefield.

Chiar daca retailerii de mare calibru sunt mult mai interesati de Cehia si Polonia decat de Romania, situatia nu este nici pe departe tragica, acest sector fiind poate singurul care isi amortizeaza, cel putin, investitiile.

Concluzia este mai mult decat clara. Retail-ul o duce bine, iar odata cu acesta o duce, daca nu bine cel putin decent, si sectorul comercial national. Chiar daca multitudinea de super- si hipermarketuri din Romania nu vor smulge economia din impasul financiar din care nu mai pare sa iasa, este totusi de bun augur faptul ca exista dezvoltatori dispusi sa riste si sa investeasca in piata noastra aflata, daca e sa fim optimisti, in convalescenta.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *