Romania si piata imobiliara “verde”
Piata imobiliara din Romania incorporeaza, incet dar sigur, tendintele ecologice internationale. Chiar daca suntem abia intr-o faza incipienta, avand multe de invatat despre constructiile „verzi”, suntem suficient de „progresivi” pentru a accepta aceste alternative fara a opune rezistenta iresponsabila.
Mai mult decat atat, masurile de eficientizare energetica aferente sectorului imobiliar ecologic se traduc si prin reducerea considerabila a costurilor de intretinere, fapt care atarna greu in balanta.
In contextul in care veniturile noastre sunt lamentabil de mici, promisiunile dezvoltatorilor „verzi” sunt cu atat mai atractive.
Cu toate ca nu suntem refractari la trendurile ecologice, interesul nostru este generat de nevoia urgenta de a economisi bani, principiile de gandire „verde” fiind ultimele pe lista noastra de prioritati.
„Suntem foarte aproape si foarte departe. Eu spun ca atat timp cat petrolul este 200 dolari pe baril, cu totii o sa vrem sa fim verzi. Dar Romania, ca si intreaga lumea, este, pe o scara de la unu la zece, la doi-trei fata de unde ar trebui să fim. Asta este vestea proasta. Vestea buna este ca acum avem la dispozitie mult mai multe unelte. A fost o revolutie in constructii in ultimii cinci-zece ani.“, spune Steven Boncamp, presedintele Romania Green Buildin Counsil.
Drept dovada, primul bloc eco a fost construit deja in România. Este un proiect-pilot, care vrea sa demonstreze capacitatea unui astfel de sistem. Sunt doar 12 locuinte care se vand la preturi de Prima Casa, dar dezvoltatorul vorbeste despre economiile uriase pe care acest imobil le poate face.
In mod normal, economiile proprietarilor se reduc cu pana la 60-65%. Daca acestia decid, insa, sa apeleze si la programul Casa Verde pentru a instala panouri solare sau turbine eoliene, economiile urca pana la 96%. Iar generalizarea acestor constructii la nivel national ar aduce economii la buget de ordinul zecilor de miliarde de euro.
„Fiecare apartament salvează lunar pana la 1.000 de euro din costurile cu energia. La un pret de 42.000 euro, asta inseamna ca in 20 de ani, 50% din valoarea locuintei se achita doar din economii. Daca in Romania s-ar construi doar asa, din acest moment, cand este nevoie de inca un milion de locuinte, tara ar face o economie de 20 miliarde euro. Toata energia din Romania este depozitata in alte tari, deci in loc de a vira bani catre Romania, aceste fonduri sunt exportate.“, spune Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.
Constructorii si inginerii nu sunt, insa, deschisi la o asemenea schimbare de mentalitate. Ei considera ca, desi ideea in sine este buna, aplicarea ei poate lasa de dorit.
„Vreau sa existe afise energetice care sa spuna cat consuma cladirea respectiva pentru incalzire, inainte si dupa modernizare sau reabilitare. Daca in caietul de sarcini scrie ca vrei sa obtii o cladire de clasa A si tu nu o obtii, sa fie penalitati. Altfel, eu pot sa promit ca vreau clasa A, sa iasa clasa C. Dar daca spunem de la inceput ca sunt penalitati, inclusiv pentru constructori, pentru ca proiectul poate fi splendid, dar stiti cum sunt constructorii: vom inlocui asta, vom gasit un material mai ieftin, per ansamblu schimba si la urma nu iese ce trebuie. Si nu plateste nimeni pentru asta.“, argumenteaza Dorin Beiu, doctor inginer si partener RoGBC.
Desi multi dintre constructorii autohtoni nu vor sau nu pot sa accepte ideea de schimbare, investitorii straini au inceput sa speculeze tot mai mult acest segment.
„Acum doi-trei ani aveam probabil doi-trei dezvoltatori care se gandeau sa construiasca verde, acum avem intre 50-60 care vorbesc despre asta. Sunt chiar proiecte majore, in afara faptului ca sunt mult mai multi constructori romani care construiesc proiecte personale, pentru ei sau prieteni. Deci cred ca mesajul a ajuns unde trebuie. Este un mesaj foarte usor de iubit: economisesti bani si salvezi planeta.”, arata Steven Boncamp.
Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu