Romanii nu vor sa stea in chirie

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Conform unui studiu iVox.ro realizat pentru compania Echypy Contract, un procentaj seminificativ de romani considera ca e mult mai avantajos sa construiasca o casa de la zero decat sa cumpere un apartament. 37,6% dintre respondenti prefera, astfel, sa investeasca timp si bani pentru o locuinta care e a lor si numai a lor, atat juridic cat si estetic. 19,7% dintre cei chestionati vor insa un apartament, de notat fiind faptul ca-l vor doar in imobilele noi.

Se pare ca potentialii proprietari prefera sa-si ridice casele de la a la z fiindca le ofera sansa de a le concepe asa cum vor (72%), si libertatea de a alege materialele de constructie (42%). Mai mult decat atat, un argument solid pentru aceasta solutie este raportul calitate-pret mult mai bun decat in cazul achizitionarii unui apartament (41%).

Pe de alta parte, cei care intentioneaza sa cumpere apartamente isi motiveaza optiunea prin durata mai mica de stabilire a domiciliului (58,7%), si prin cheltuielie mult reduse fata de cele necesare pentru intretinerea unei case (20,4%).

56% dintre cei chestionati vor o locuinta amplasata in oras, iar 35% prefera zonele limitrofe. Cifrele cu adevarat interesante sunt cele inregistrate in urma intrebarilor legate de modalitatile de plata. Astfel, 80% dintre respondenti prefera sa faca un credit bancar, fata de doar 20% care nu au nimic impotriva in a sta in chirie. Cei care ar opta pentru respectivele credite sustin ca motivul esential tine de faptul ca astfel ar deveni proprietarii locuintei (65,3%).

Cei mai multi dintre respondenti au declarat ca intentioneaza sa cumpere locuinte in urmatorii 5 ani. Cu toate acestea, impedimentul unei achizitionari imediate este in principiu lipsa de capital. 17,8% si-ar permite o locuinta la periferia orasului, 16,3% ar putea investi intr-o locuinta amplasata intr-un cartier cu imobile vechi, 14,8% au resursele financiare pentru a cumpara o locuinta in zonele marginase, iar 4,2 % dintre cei chestionati ar dispune de sume suficient de mari pentru a achizitiona o locuinta in centrul orasului.

In ceea ce priveste sumele implicate in eventualele tranzactii, sondajul, preluat de la publicatia online www.wall-street.ro, releva faptul ca cei mai multi dintre respondenti dispun de un capital de maximum 50.000 de euro pentru o locuinta situata in oras. 8% dintre cei chestionati ar fi dispusi sa plateasca un minimum de 70.000 de euro. 56% dintre cei intervievati sustin ca nu sunt dispusi sa plateasca mai mult de 40.000 de euro pentru o locuinta amplasata intr-o zona limitrofa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *