Românii trebuie să se vindece de obsesia imobiliară
Scăderea şi îmbătrânirea continuă a populaţiei vor face ca, în deceniile următoare, numărul de cumpărători potenţiali de locuinţe să se reducă dramatic
Până în 2008, achiziţia de apartamente pe credit părea cea mai sigură şi mai profitabilă investiţie, atât pentru speculatori, cât şi pentru persoanele înclinate spre investiţii pe termen lung. Preţurile de pe piaţa imobiliară creşteau continuu, în ritmuri impresionante, şi nu dădeau niciun semnal de încetinire, dat fiind că salariile românilor creşteau şi ele, iar dezvoltarea economiei, sporirea numărului de locuri de muncă, deficitul de locuinţe şi relaxarea creditării păreau să asigure un nivel solid al cererii.
Autorităţile întăreau şi ele, prin semnalele lor, acest sentiment. „Posibilitatea de a se înregistra o corecţie puternică a preţurilor la imobile pe termen scurt este redusă, pentru că dezechilibrul între cerere şi ofertă se menţine. Oferta, deşi în creştere, rămâne inferioară cererii”, afirma BNR, în raportul asupra stabilităţii financiare publicat în iunie 2008 şi bazat pe date culese între 2007 şi martie 2008.
Criza nu ne-a lecuit
Martie 2008 a reprezentat, de altfel, vârful „bulei” imobiliare româneşti, întrucât ulterior a început prăbuşirea. Din acel moment şi până la finalul anului 2009, în medie, preţurile la apartamente au scăzut cu peste 40%. Cu toate acestea, românii au rămas la părerea că investiţiile în case, apartamente şi terenuri sunt şi cele mai sigure şi cele mai profitabile.
Într-un sondaj de opinie realizat în octombrie 2009 de Metro Media Transilvania, la comanda Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDSB), participanţii au fost rugaţi să întocmească un clasament al diferi-telor forme de economisire, atât după siguranţă, cât şi după rentabilitate. Sinteza răspunsurilor a arătat că românii consideră că plasamentele imobiliare sunt concomitent cele mai puţin riscante şi cele mai profitabile, depăşind la ambii indicatori depozitele bancare, deţinerea de valută sau investiţiile în metale preţioase.
În plus, a fi proprietar de locuinţă continuă să fie una dintre cele mai importante valori în mentalitatea românilor, după colectivismul forţat impus de comunism. Circa 96% din familiile din România trăiau în locuinţe proprietate personală în 2007, potrivit ultimelor date Eurostat pe această temă, în vreme ce în Germania, cea mai puternică economie europeană, acest procent era, la data respectivă, de doar 46%.
Anul acesta, piaţa imobiliară a continuat să scadă. În primele 10 luni din 2010 preţurile solicitate de proprietarii de locuinţe din Bucureşti s-au redus, în medie, cu 11,8%, potrivit portalului imobiliare.ro. În toate judeţele s-au consemnat scăderi, care au mers de la 4,2% în Cluj la 19,2% în Timişoara.
„Balul” s-a terminat. Definitiv
Aceste ieftiniri sunt adesea prezentate ca o oportunitate de cumpărare la preţuri reduse, punându-se accent pe faptul că nevoia de locuinţe se menţine în continuare, pe perspectivele de revenire a economiei, precum şi pe posibile măsuri suplimentare ale Guvernului în sprijinul sectorului imobiliar şi de construcţii.
„În prezent, nu există niciun indiciu în piaţă care să sugereze că reducerile de preţ s-ar opri aici. Totuşi, un factor extern raportului direct dintre cerere şi ofertă, ca de exemplu o ridicare a plafonului de garantare a unui eventual program guvernamental «Prima Casă 3», ar putea pune capăt acestei tendinţe”, spune directorul general al imobiliare.ro, Adrian Erimescu.
În iunie 2010, preşedintele patronatului din industria cimentului CIROM, Mihai Rohan, aprecia că România are un deficit de un milion de lo-cuinţe. „Sunt oameni care stau şi aşteaptă de multă vreme
să-şi construiască, sunt tineri foarte mulţi care nu au unde sta”, spunea Rohan.
Toate acestea ar putea reprezenta oportunităţi pentru cei care doresc să achiziţioneze imobile în scop strict utilitar, în vederea locuirii. Nu însă şi pentru cei care ar dori să cumpere ieftin în scop investiţional sau de economisire. Asta pentru că, pe termen lung, preţurile la case vor stagna, în cel mai bun caz, din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puţini cumpărători şi tot mai mulţi vânzători, după cum reiese dintr-un studiu recent al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIR), aşa-numita „bancă a băncilor centrale” majore ale lumii.
Se sparge şi „bula demografică”
Îmbătrânirea populaţiei va exercita o presiune în sensul scăderii preţurilor locuinţelor în următorii 40 de ani, în toate economiile mature care se confruntă cu acest fenomen, este concluzia unui studiu BIR, dat publicităţii în august 2010, şi care a analizat date istorice din perioada 1970-2009, pentru un număr de 22 de state dezvoltate.
Potrivit studiului, numărul de cumpărători şi de vânzători de pe piaţa imobiliară este determinat de indicatorii legaţi de totalul populaţiei, precum şi de rata de dependenţă, adică de raportul dintre populaţia dependentă (bătrâni şi copii) şi populaţia activă, cu vârste între 15 şi 64 de ani.
Economiştii BIR susţin că, în ultimii 30 de ani, perioada activă a generaţiei baby boom (cei născuţi între 1946 şi 1964), preţurile caselor au crescut într-un ritm susţinut. Însă în viitor, pe măsură ce aceştia ies la pensie, vor fi înlocuiţi de generaţii mult mai puţin numeroase, ceea ce înseamnă că pe piaţă se va menţine o ofertă imobiliară importantă, în timp ce cererea va scădea semnificativ.
Astfel, BIR estimează că factorii demografici ar putea reduce preţurile locuinţelor din SUA cu aproximativ 30% în următorii 40 de ani, scăderea urmând să fie chiar mai mare în Europa de Vest. În plus, arată aceştia, cheltuielile guvernamentale cu pensiile şi serviciile de sănătate vor scădea, ca urmare a recesiunii, ceea ce va spori şi mai mult oferta de locuinţe de pe piaţă, pentru că persoanele în vârstă vor fi nevoite să-şi vândă casele într-un ritm accelerat, pentru a se putea întreţine.
Nu merită ipotecile pe termen lung
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, populaţia totală a României va scădea cu 15% până în 2050, la 18,1 milioane de locuitori, de la 21,3 milioane în 2010. Mai grav, numărul de persoane active, cu vârste între 15 şi 64 de ani, se va reduce, de asemenea, de la 14,91 milioane în 2010, la 10,37 milioane în 2050, ponderea acestora în totalul populaţiei urmând să se reducă de la 70 la 57,3%.
Rata de dependenţă, respectiv raportul dintre populaţia dependentă (bătrâni şi copii) şi populaţia activă, cu vârste între 15 şi 64 de ani, se va majora de la 43% în 2010 la nu mai puţin de 75% în 2050. Numărul de persoane cu vârste între 25 şi 54 de ani (practic, grosul cumpărătorilor potenţiali de locuinţe) se va reduce de la 9,4 milioane în 2010 la 6,08 milioane în 2050, iar numărul celor peste 65 de ani va creşte, în acelaşi interval, de la 3,17 milioane la aproape 5,6 milioane.
Potrivit studiului BIR, o majorare cu un punct procentual a ratei de dependenţă implică o scădere cu 0,75% a preţurilor la locuinţe. Aplicând acest algoritm estimărilor Comisiei Europene asupra populaţiei României, ar rezulta că, în următorii 40 de ani, preţurile la locuinţe ar urma să scadă cu aproximativ 24%. În aceste condiţii, achiziţia astăzi, în scop investiţional sau de economisire, a unei locuinţe, printr-un credit ipotecar pe 40 de ani, la o DAE medie de 6,69% la euro şi 11,19% la lei, potrivit datelor BNR pe septembrie, înseamnă bani aruncaţi în vânt.
Ce ar putea contracara factorul demografic
Studiul BIR subliniază că factorii demografici nu sunt singurii care influenţează evoluţia preţurilor pe piaţa imobiliară rezidenţială. Astfel, creşterea economică în general, majorarea PIB pe cap de locuitor şi sporirea veniturilor populaţiei, în primul rând a salariilor, sunt de natură să provoace presiuni de creştere a preţurilor la imobile, temperând influenţa depreciatoare dată de scăderea şi îmbătrânirea populaţiei.
Un alt factor care ar putea susţine preţurile de pe piaţa imobiliară, strâns legat de creşterea economică, ţine, în opinia economiştilor BIR, de posibile modificări de preferinţe şi stil de viaţă în rândul consumatorilor. Astfel, un venit disponibil mai mare i-ar putea determina pe aceştia să-şi dorească locuinţe mai mari şi ar putea chiar răspândi pe o scară largă deţinerea unei a doua locuinţe.
În România, spaţiul locativ pe cap de locuitor este, în medie, de 15 mp, faţă de o medie de 36 mp la nivelul UE. În plus, multe din blocurile vechi, construite în perioada comunistă, aflate într-o stare avansată de degradare, vor trebui la un moment dat demolate şi înlocuite, iar accentuarea procesului de urbanizare ar putea spori, de asemenea, cererea de locuinţe noi.
Sursa: Saptamana financiara.ro
Fara comentarii
adauga comentariu