Se asteapta ieftinirea apartamentelor noi
Piata imobiliara din Romania e pe drumul cel bun, sau cel putin asta e ceea ce sustin o mare parte dintre specialistii in imobiliare. Toate semnele confirma aceasta predictie de bun augur. Sa nu ne lasam insa furati de un prea mare entuziasm. Mai exista multe aspecte de corectat in ceea ce priveste sectorul imobiliar pentru a se putea spune ca situatia s-a stabilizat pe de-ntregul.
Un astfel de aspect problematic este pretul ridicat al apartamentelor noi. Conform unui studiu realizat de Jones Lang LaSalle, puterea de cumparare a clientilor cu venituri mici si medii este mult sub standardul impus de locuintele noi si foarte noi.
Avand in vedere ca de programul Prima Casa 4 beneficiaza doar sectorul imobiliar secundar, si mai luand in considerare faptul ca bugetul acestui proiect guvernamental nu depaseste 200 milioane de euro, e de preferat ca piata imobiliara rezidentiala sa treaca printr-un foarte drastic proces de reevaluare a exigentelor tranzactionale.
„Noua ofertă va trebui să fie mult mai bine adaptată cererii locale, în timp ce oferta deja existentă pe piaţa rezidenţială primară va trebui să-şi modifice în continuare preţurile de vânzare. Scăderea substanţială a bugetului programului Prima Casă, care valorează 200 milioane euro, în comparaţie cu 700 milioane euro, în medie, valoarea ediţiei anterioare, arată că dezvoltatorii nu se mai pot baza pe sprijin guvernamental, în condiţiile în care sectorul bancar este în continuare foarte slab”, e una dintre concluziile celui mai recent studiu efectuat de cei de la Jones Lang LaSalle.
Situatia este complexa si necesita restructurari majore. Suprafetele mari sunt prea scumpe pentru buzunarele romanilor de rand, cele mai multe locuinte noi sunt de lux, adicatelea mult peste puterea de cumparare a unui potential client cu venituri medii, iar locuintele noi si ieftine sunt in genere prost dotate, duc lipsa impardonabila de sisteme de apa si canalizare si au o infrastructura ca si inexistenta.
sursa: Mediafax.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu