Se domolesc scaderile de pe piata terenurilor

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Se pare ca piata imobiliara incepe sa-si revina in toata splendoarea-i imprevizibila. Dupa ce am fost informati ca unele orase din Romania cunosc salturi valorice ale preturilor apartamentelor vechi, a venit timpul sa ni se aduca la cunostinta ca sectorul terenurilor trece prin acelasi tip de revenire in simtiri.

In ciuda faptului ca scaderile de piata ale terenurilor au fost, si continua sa fie, mai spontane si mai considerabile, exista pare-se cateva orase in care se inregistreaza corectii neasteptate.

In conditiile in care terenurile au pierdut, la nivel national, aproximativ 18%, comparativ cu semestrul I al anului 2010, faptul ca sunt identificabile primele semne de revitalizare nu poate decat sa ne bucure.

Conform celui mai recent studiu al companiei de evaluare Darian, preturile terenurilor cunosc, in anumite orase, cresteri deloc neglijabile.

Este vorba de Targu Mures, pentru care – desi comparativ cu semestrul I din 2010 s‑a inregistrat o scadere de aproximativ 12% -, in ultimele sase luni, preturile au crescut cu aproximativ 6%. Acolo preturile pleaca de la 10 euro pe mp in zonele periferice si pot ajunge la circa 400 euro pe mp in centru.

La fel si in Miercurea Ciuc. Daca raportat la 12 luni preturile au ramas relativ neschimbate, pentru ultimele sase luni s‑a inregistrat o crestere de 6%.

O situatie similara s‑a inregistrat si la Galati, unde comparativ cu semestrul I din 2010 scaderea a fost de 3%, in timp ce comparativ cu S2 2010 s‑a inregistrat o crestere de aproximativ 8%.

In ceea ce priveste orasul Cluj-Napoca, piata terenurilor nu a trecut prin schimbari relevante.

La Cluj Napoca, desi comparativ cu semestrul I din 2010 scaderea a fost de aproximativ 11%, in primul semestru al acestui an, se constata ca preturile au ramas relativ neschimbate“, sustine Adrian Crivii, presedintele Darian.

In Bucuresti, preturile au scazut cu aproximativ 15% in semestrul I din 2011 comparativ cu semestrul I din 2010, si respectiv cu 5% comparativ cu semestrul II din 2010.

Inainte de ne da frau liber entuziasmului, am face bine sa analizam piata terenurilor dintr-o perspectiva mai ampla si mai obiectiva. Chiar daca ritmul este mai temperat, valorile de piata continua sa scada, iar orasele in care se inregistreaza cresteri ale preturilor terenurilor sunt orase relativ mici.

Cu toate acestea, un putem ignora faptul ca marele trend descendent da semne de oboseala, ceea ce nu poate decat sa ne puna de ganduri.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *