Se investesc 2 miliarde de euro in constructia de drumuri si autostrazi
Recesiunea face inca ravagii, piata este relativ instabila, multe sectoare zac intr-un blocaj aparent definitiv, insa realitatea nu este atat de cumplita precum pare la o prima si superficiala analiza. Situatia economica din Romania se normalizeaza incet dar sigur, si odata cu aceasta piata imobiliara isi revine in simtiri.
Unul dintre aspectele care continua sa dea fiori pe sira spinarii celor care se roaga pentru o iesire urgenta si finala a Romaniei din criza economica este cel direct legat de infrastructura. Stim cu totii ca autostrazile se construiesc mai mult pe hartie, iar drumurile sunt adevarate ruine pe care se aplica inutil reparatii formale.
Suntem informati via imopedia.ro ca se pregatesc o serie de investitii ample centrate in primul rand pe constructia de autostrazi si pe eficientizarea infrastructrii. Se vor aloca, astfel, aproximativ 4,9 milioane de euro, din care circa 2 miliarde vor fi utilizate pentru respectivele autostrazi si drumuri. Restul va fi folosit pentru modernizarea oraselor si pentru eficientizarea sistemelor de apa si canalizare.
In contextul in care sectorul constructiilor a fost cel mai afectat de criza economica, aceasta stire este mai mult decat imbucuratoare. Reprezentatii Ministerului Dezvoltarii Regionale si al Turismului ne anunta ca Romania s-a smuls in sfarsit din marasmul financiar in care-a zacut in ultimii ani. Cele doua miliarde de euro vor fi cheltuite responsabil si inteligent.
„Semnalele care vin din piaţă arată că aceasta îşi revine încet-încet. Totuşi, avem două trimestre succesive de creştere economică şi în 2010 am început un program de dezvoltare a infrastructurii. Azi se finalizează absolut toate pachetele referitoare la drumuri. Până ieri mai erau doar 5 pachete care urmau să fie trimise către sistemul de achiziţii publice. Prin urmare, din acest punct de vedere intenţia noastră e ca piaţa construcţiilor să primească o infuzie de viaţă, energie şi capital. Există şi o activitate febrilă la Ministerul Transporturilor pentru deschiderea unui nou tronson de autostradă la Orăştie şi unul între Arad şi Timişoara. Dincolo de tot ce se vehiculează în presă, aceste lucruri se întâmplă şi cred eu că vor constribui la dezvoltarea sectorului construcţiilor”, a spus Eugen Curteanu, secretar de stat în MDRT.
Pana aici totul e bine, insa mai exista un test esential care trebuie trecut cu brio pentru a se intra cu adevarat in procesul de revitalizare al acestui sector problematic. Desi unii experti considera ca folosirea materialelor ieftine nu este in mod necesar un aspect negativ, stim cu totii ca niciun drum proaspat construit nu ramane astfel mai mult de 6 luni. Adevarul empiric este ca strazile sunt intr-un nesfarsit proces de reparatie.
„Constructorii au folosit materiale ieftine, dar asta nu înseamnă că au fost materiale proaste. Preţurile au scăzut din cauza crizei. Au fost cu siguranţă şi cazuri disparate în care s-au ridicat construcţii de slabă calitate, dar nu putem vorbi despre un fenomen general”, a declarat Eugen Curteanu.
Suntem informati la final ca procesul de revitalizare al acestui segment are nevoie de aportul sustinut al Guvernului. In acest sens, perspectivele nu sunt tocmai faste, avand in special in vedere modul sinuos prin care se implica institutiile statului in proiectele de amploare.
Fara comentarii
adauga comentariu