Se reia cererea de spații comerciale, pe fondul relaxării restricțiilor
Printre segmentele cele mai afectate ale pieței imobiliare de restricțiile ultimelor luni a fost cel adresat persoanelor juridice, în speță piața de chirii pentru spații comerciale și de birouri. Restricțiile de circulație specifice acestei perioade au forțat multe business-uri să-și închidă spațiile fizice, și să-și mute, parțial sau total, activitatea în online.
Ca și consecință, cererea de spații comerciale de închiriat a marcat o scădere substanțială, în special spațiile de mari dimensiuni, ori cele din zonele comerciale. În paralel, cei care dețineau astfel de spații, au apelat la obținerea de facilități din partea proprietarilor pentru plata chiriei pe durata incertitudinii cu privire la reluarea activităților.
Specialiștii Blitz au remarcat în această perioadă și o schimbare de mentalitate a antreprenorilor, care au început să-și ducă afacerile cât mai mult în proximitatea clientului final. E vorba în special de business-urile de tip magazine de proximitate, și mici spații de prestări servicii, care au ales astfel să scurteze durata necesară a clientului de a se deplasa.
Această tendință vine pe fondul restricțiilor, care au impus scurtarea și eficientizarea deplasărilor în afara domiciliului, pentru a diminua riscul expunerii. De asemenea, multe companii au ales să prelungească opțiunea muncii de acasă pentru angajați, și astfel pentru aceștia se reduce necesitatea traversării orașului, și implicit a accesării unor magazine și servicii aflate la distanțe mai mari. Împreună cu creșterea considerabilă a comenzilor prin platformele online, este cu atât mai importantă acum revenirea la proximitatea fizică față de clientul final.
Antreprenorii au început să se orienteze astfel spre spațiile comerciale din zonele rezidențiale, atât în cartierele mai noi, cât și cele vechi, din zone cu vad pietonal asigurat, și clientelă preponderent dintre locuitorii zonelor respective. Au fost căutate astfel spațiile tip parter de bloc, apartamente transformate, cât și spații comerciale dedicate, cu posibilități de compartimentare și de adaptare la dimensiuni mai reduse.
Această tendință este cu atât mai interesantă, cu cât vine din partea unor tipuri de business-uri care până în perioada de dinainte de instaurarea restricțiilor se doreau a fi amplasate cu preponderență în zone centrale, centre comerciale, sau alte arealuri cu vad pietonal intens.
Astfel, food delivery este nișa cea mai căutată în aceasta perioadă, cu puncte mici de procesare și livrare în fiecare cartier, și de asemenea activitățile de prestări servicii personale cum ar fi ateliere de croitorie cu magazin de desfacere, saloane, ori spațiile pentru amenajări interioare, sunt în topul căutărilor.
Specialiștii Blitz atrag atenția asupra necesității adaptării de către business-urile care se bazează pe interacțiunile cu clienții și prevăd ca strategie pe perioada următoare dezvoltarea de poziții multiple în spații mai mici, poziționate convenabil cât mai aproape de clienți.
Fara comentarii
adauga comentariu