Si Grecia incepe sa ne concureze pe rezidential: 180.000 € o vila la mare
Casele de vacanta din tara au devenit un business tot mai putin profitabil. La Mamaia, preturile caselor au coborat la cel mai jos nivel din ultimii ani. Criza a ieftinit oferta imobiliara de pe acest segment in toata zona mediteraneana.
A cumparat un apartament de tip penthouse intr-unul din blocurile cu vedere la mare din Mamaia pe care a platit 700.000 de euro. Acum incearca sa scape de proprietate cu 350.000 de euro, insa nu gaseste cumparatori nici macar la acest pret. In situatia companiei Mercury Development, care a incercat sa speculeze pe boomul imobiliar, sunt multi alti investitori care si-au scos imobilele la vanzare. In Mamaia, oferta de proprietati depaseste cu mult interesul manifestat pe piata, ca sa nu mai vorbim despre cerere. Numai pe segmentul hoteluri sunt peste 13 unitati de diferite categorii scoase la vanzare in toata statiunea, spune reprezentantul unor investitori din Austria, prezent la targul Regata Imobiliara, organizat de Imopedia in statiunea Mamaia. „Majoritatea hotelurilor de vanzare au un pret de pornire cel putin dublu fata de valoarea reala. Am vazut un hotel (Riviera – n.r.) pe care proprietarul cerea peste 20 de milioane de euro, desi toata afacerea nu ar fi meritat mai mult de 5”, observa sursa citata.
Cel mai recent anunt privind vanzarea unei afaceri hoteliere se refera la Hotel Victory Mamaia. Cladirea cu aspect de camin pentru nefamilisti (dar pozitionata excelent) este scoasa la vanzare contra sumei de 1,29 milioane de euro. Imobilul de 1.300 mp construiti si 20 de camere duble este clasificat la 3 stele si se afla in centrul statiunii Mamaia.
O tara mai accesibila
Pe litoralul romanesc, cei care cumpara sunt, in general, persoane care locuiesc destul de departe de mare. Constantenii, dar si bucurestenii prefera alte meleaguri pentru investitii in case de vacanta, primarul celui mai mare oras romanesc de la Marea Neagra, Radu Mazare, fiind un exemplu in acest sens.
Situatia creata pe piata proprietatilor hoteliere de pe litoralul romanesc nu este ceva exceptional. Lipsa unui flux permanent de turisti a afectat in egala masura afacerile cu hoteluri si pensiuni, dar si segmentul rezidential al caselor de vacanta. Criza nu a facut discriminari, lovindu-i atat pe speculatori, cei care erau focusati pe revanzarea proprietatilor, cat si pe consumatorii finali. Astfel, majoritatea ansamblurilor de locuinte construite in ultimii doi-trei ani au tintit segmentul mediu plus, ori acesta a suferit cel mai mult in urma crizei. Asa se explica faptul ca ansamblurile rezidentiale care ofera apartamente in blocuri construite in ultimii ani de-a lungul tarmului, pe directia Mamaia-Navodari, listeaza acum preturi cuprinse intre 700 si 900 euro/mp. Acestea sunt sub preturile practicate de catre dezvoltatorii din Bucuresti, unde indicele imobiliar, reprezentand pretul mediu pe piata de profil, este de 1.450 euro/mp.
Si pe segmentul premium si lux valorile proprietatilor au scazut, de la 2.500-2.800 euro/mp pana la 1.000 euro/mp.
In pofida scaderii preturilor la imobilele de vacanta de pe litoralul romanesc, clientii nu se inghesuiesc sa cumpere. Una dintre posibilele explicatii ne este data de George Marinica, broker imobiliar al firmei Orfeas Imobiliare, care promoveaza un ansamblu rezidential construit in peninsula Halkidiki, pe malul Marii Egee. Romanii care au cumparat vile in Halkidiki au fost atrasi, in primul rand, de posibilitatea exploatarii acestora si, in al doilea rand, de frumusetile naturale ale locului. „Clientii nostri sunt de regula oameni de afaceri si sportivi interesati de un plasament. In afara de faptul ca intermediem tranzactia, ne ocupam si de inchiriere, adica administrarea vilelor, si pot sa va spun ca gradul de ocupare in sezon, care tine cinci luni (mai-octombrie), este de circa 80%”, explica Marinica. Vilele sunt inchiriate in regim hotelier pe o durata minima de trei zile la un pret de 60 de euro/noapte, ceea ce inseamna incasari brute de aproximativ 7.200 euro/sezon. Din acesti bani proprietarul isi asigura toate cheltuielile legate de intretinere, impozite si taxe locale si de administrare si ii mai ramane si un profit.
Pe litoralul romanesc, indiferent de promisiunile vanzatorului unei case de vacanta, conditii similare nu gasesti. Vile individuale pozitionate in primul rand de la linia tarmului nu prea exista, sezonul de exploatare turistica este mai scurt si indiferent cat de mult investesti in litoral, Marea Neagra este Marea Neagra, iar Mediterana este Mediterana.
Si ce este mai interesant este faptul ca, pana la urma, criza a facut mult mai accesibila pentru romani piata caselor de vacanta din tari foarte scumpe pana nu demult.
„Complexul Trikorfo Beach este format din 143 de vile, din care numai 40 mai sunt de vanzare. Actualii proprietari sunt in proportie de 40% greci, urmati de rusi, englezi si mai nou romani. Cand am lansat oferta in Romania am venit cu un pret de 200.000 de euro pentru o casa. Am vandut patru vile clientilor din Romania abia dupa ce pretul de lista s-a redus cu 15.000 de euro”, spune George Marinica. Ansamblul Trikorfo Beach se afla in zona Sithonia, fiind construit in mijlocul unei vechi plantatii de maslini. Casele au suprafete cuprinse intre 78-85 mp si costa 185.000 de euro.
Halkidiki se afla in nordul Greciei, fiind o peninsula cu o linie de coasta ce se intinde pe o distanta de 522 km. Are plaje care variaza atat ca forme, cat si ca dimensiuni, astfel incat plajele lungi cu nisip fin se succed celor mici, aflate in golfuri pitoresti. Peninsula este compusa din trei fasii de pamant ce intra in Marea Egee – Kassandra, Sithonia si Athos.
Sursa: Financiarul
Fara comentarii
adauga comentariu