Spatiile de birouri devin inutile
In contexul in care piata birourilor nu pare s-o duca prea bine, rata utilizarii spatiilor standard fiind de doar 45%, reorientarea marilor companii spre spatiile de lucru virtuale reprezinta, in ciuda revoltelor vehemente ale adeptilor traditiei, urmatoarea etapa a evolutiei corporatiste.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de companiile Regus, furnizor de spatii de lucru flexibie, si Unwired, specializata in dinamica ocupationala, biroul, ca unitate standard a exigentelor corporatiste deja desuete, va deveni un spatiu utilizat doar in situatii de urgenta.
Ca urmare logica a acestei evolutii, piata birourilor va scadea dramatic si definitiv, ajungand, in urmatorii ani, la limita extinctiei.
“Aproape 60% din respondentii sondajului din organizatiile mari au preconizat o scadere a nevoii de spatii de birouri, ca rezultat al modalitatilor de lucru viitoare, si doar 7% au preconizat o crestere a nevoii de astfel de spatii. Peste jumatate din respondenti (51%) au mentionat ca biroul va deveni un loc utilizat ocazional”, precizeaza raportul celor doua companii.
Avand in vedere ca secolul XXI devine un secol al spatiului virtual, nu este de mirare ca marile corporatii concep, pentru a tine pasul cu revolutiile stintifice, noi modalitati de adaptare la formele imprevizibile pe care le ia piata muncii.
“Pe masura ce lumea virtuala castiga teren, valorificarea agilitătii si crearea unui puternic argument comercial pentru schimbarea modului in care muncim vor deveni esentiale. (…) Viitorul in domeniul ocupational va implica organizatii care se indreapta catre un model de lucru mai flexibil, in care angajatii vor avea posibilitatea de a-si alege felul cum este cheltuit bugetul pentru propriul spatiu de birou“, a declarat Bob Gaudreau, vicepreşedinte executiv al Regus.
Unul dintre efectele majore pe care-l implica preeminenta crescanda a spatiului virtual este necesitatea regandirii conceptelor de chirie si rata, concepte specifice unui spatiu de lucru standard.
“Intrucat utilizarea unui birou in prezent este in general de numai 45%, birourile goale nu mai au rost intr-o lume in care mobilitatea si agilitatea vor fi acceptate de oameni ca fiind cele mai eficiente si durabile modalitati de lucru“, a declarat Philip Ross, directorul executiv Regus.
Se pare ca 62,5% dintre respondenti au dezvoltat deja noi modalitati de lucru, ceea ce inseamna ca reprezentantii companiilor nu stau degeaba, asteptand cu nostalgie si blegeala reemergenta exigentelor traditionale.
Situatie este usor diferita in cazul angajatilor, raportul demonstrand ca, cel putin deocamdata, doar 12% dintre cei intervievati prefera sa lucreze de acasa, restul declarand ca spatiul de lucru standard le ofera toate beneficiile posibile.
Sursa: Mediafax.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas
Fara comentarii
adauga comentariu