Studiu BLITZ: Peste 75 la sută din vânzătorii de imobile sunt dispuși să mai cedeze din preț

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Într-o perioadă în care piața imobiliară este într-o continuă ascensiune, BLITZ, o companie imobiliară care operează la nivel național, a realizat un studiu detaliat despre tendințele actuale din piață, care relevă schimbări semnificative în comportamentul vânzătorilor și cumpărătorilor de imobile în principalele orașe din țară.

Studiul a fost realizat în perioada mai – august 2024 pe un eșantion de aproximativ 1350 de tranzacții. Rezultatele studiului BLITZ relevă faptul că pentru a ajunge la o tranzacție, vânzătorii cedează la preț și dau dovadă de flexibilitate, într-o marjă de până în 8%, în timp ce cumpărătorii sunt nevoiți să-și suplimenteze cu până la 19% bugetele de achiziție. De asemenea, studiul mai relevă un timp necesar pentru vânzare mai mare în cazul caselor, deși cererea de case a devansat pentru prima dată, istoric vorbind, cererea de apartamente.  

  1. Marja de negociere și ajustarea bugetelor

În perioada de referință analizată, mai-august 2024, piața imobiliară din România a cunoscut fluctuații semnificative, influențate de dinamica cererii și ofertei. Iată care au fost ajustările de preț, respectiv de bugete, pe care le-au făcut vânzătorii și cumpărătorii pentru a încheia tranzacția la notar:  

  • În Cluj-Napoca, aproximativ 55% dintre vânzători au cedat din prețul de vânzare cu până la – 6,7%. Pe de altă parte, 42% dintre cumpărători și-au crescut bugetele cu până la 20%, pentru a finaliza tranzacția. 
  • În București aproximativ 60% dintre vânzători au cedat din preț, până la -7,1%, în timp ce peste 40% din cumpărătorii și-au ajustat bugetele cu peste 20%. 
  • Timișoara prezintă o altă dinamică, doar 16% dintre vânzători au cedat din preț, cu până la – 6,7%, în timp ce 30% dintre cumpărători și-au crescut bugetele cu până la 40%.
  • În Brașov  26% dintre vânzători au oferit o reducere de până la -7,2%, în timp ce 32% de cumpărători și-au suplimentat bugetele, până la +22,6%. 
  • În Iași, toți vânzătorii au mai redus din prețul vânzare până la – 6,7%, în timp ce doar 28% dintre cumpărători au fost nevoiți să-și crească bugetele de achiziție cu aproximativ 7%. 
  • În Craiova,  60% dintre vânzători au cedat cu până la -8,4% din preț, în timp ce 40% dintre cumpărători și-au suplimentat bugetele cu până la +9,6%. 

Per total, la nivel național, marja maximă de negociere a fost de – 8,1%, în timp ce peste 74% dintre vânzători au făcut ajustări de preț. În același timp, doar 38% dintre cumpărători au fost dispuși să își crească bugetele cu până la 19%, ceea ce reflectă o adaptabilitate medie a cumpărătorilor la condițiile pieței.

2. Timpul de tranzacționare a imobilelor

Timpul de vânzare a unui imobil este un indicator esențial în evaluarea dinamicii pieței imobiliare, care ne arată cât de repede se tranzacționează proprietățile. Astfel, în perioada mai – august 2024: 

  • Apartamentele au avut un timp de vânzare de 119 zile, în timp ce cumpărătorii, interesați de un apartament, au finalizat tranzacția în aproximativ 30 de zile.
  • Casele, pe de altă parte, au avut un timp de vânzare mai mare, de 166 de zile, iar cumpărătorii de case au ajuns la notar în aproximativ 42 de zile. 

Un timp de vânzare scurt sugerează o piață activă, unde cererea pentru proprietăți este mare și acestea se vând mai repede. În schimb, un timp de vânzare mai lung poate indica o perioadă în care potențialii cumpărători sunt mai reticenți în a face achiziția, cel mai probabil, din cauza prețurilor mai ridicate. 

3. Preferințe Imobiliare: Apartamente vs. Case

Cât despre preferințele cumpărătorilor, în baza de date BLITZ, la nivel național, în perioada mai- august 2024, au fost înregistrate cereri de apartamente – 35,7% din totalul cererilor imobiliare. În același timp, proporția de cereri pentru case a reprezentat 36,3% din totalul de cereri. 

Această paritate indică un interes relativ echilibrat pentru ambele tipuri de proprietăți, ușor crescut pentru case. 

Comparativ cu perioada similară  a anului trecut, vedem o creștere a cererilor pentru case: 

  • Cereri de apartamente –  33,7% din totalul cererilor.
  • Cereri de case –  31,5% din totalul cererilor.

Din cifrele prezentate, se poate remarca cu claritate, că cererea pentru case a crescut cu +9,33%, devansând cu 1,82% cererile pentru apartamente, în timp ce cererile pentru apartamente au crescut doar cu + 0,38%, cumpărătorii fiind mai interesați de locuințe mai spațioase, cu teren pentru curte sau grădină.

În concluzie, creșterea spectaculoasă a cererilor pentru case ne arată că există un interes în piață pentru locuințe individuale, în suburbii sau complexe de case individuale, care oferă și condiții de locuire mai bune. 

În afara de asta, pentru a se ajunge la o tranzacție, atât vânzătorii, cât și cumpărătorii au avut nevoie în 2024 de multă flexibilitate, iar bugetele de achiziție au necesitat, de cele mai multe ori, suplimentări semnificative de finanțare.