Terenurile se vand cu preturi de 2004-2005

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

S-a spus de nenumarate ori ca piata imobiliara va creste sustinut abia in momentul in care se vor investi sume consistente in infrastructura. Cat timp exista terenuri atractive la care, din pacate, nu se poate ajunge, investitorii vor evita Romania cu nonsalanta.

Acestea fiind spuse, cei de la Imopedia ne informeaza ca dezvoltatorii straini, tentati si de preturile scazute de pe piata locala, isi exprima interesul pentru terenurile pana nu demult inaccesibile.

Cu toate acestea, ultimele data statistice arata ca preturile nu au inregistrat modificari relevante in prima perioada a acestui an.

Anumite zone noi au intrat, insa, pe radarul investitorilor, in special datorita lucrarilor de infrastructura. Apetitul pentru achizitii a crescut, pe fondul optimismului jucatorilor, dar si al atractivitatii preturilor actuale.

Potrivit ultimului studiu Colliers, putem vorbi deja despre o revenire a pietei terenurilor, lucru care s-a tradus printr-un numar foarte mare de potentiali cumparatori. Aceasta situatie a determinat mai multi proprietari sa isi scoata terenurile la vanzare si sa fie încrezatori ca pot obţine pretul dorit pentru proprietatile foarte bune.

Exista, totusi, si proprietari care considera ca nu este momentul potrivit sa vanda acum, motiv pentru care prefera asocierile.

De cele mai multe ori, in aceasta categorie intra investitorii care au suprafete mari de pamant, dar nu dispun de finantarea necesara pentru a dezvolta ceva pe ele. Astfel, ei aleg parteneriate de tip joint venture.

Totusi, cererea pare sa se fi indreptat mai ales catre anumite categorii de terenuri: cele cu destinatie de retail sau pentru dezvoltare de cladiri de birouri. Hypermarket-urile, discounterii si magazinele de bricolaj au fost de departe cei mai activi cumparatori de terenuri, vizand orase cu peste 100.000 de locuitori sau cu 30-50.000 locuitori pentru formatele mici.

Kaufland si Dedeman au fost cei mai agresivi in a-si asigura zone bune, fie direct, fie prin parteneriate cu dezvoltatori.

Dezvoltatorii de birouri au cautat si ei terenuri, dar raman foarte selectivi.

Chiar daca daca piata pare sa fie mai dinamica, acest lucru nu s-a resimtit si in pret, care nu a inregistrat evolutii spectaculoase in ultimele sase luni, ci mai degraba s-a stabilizat. Per total, preturile terenurilor au ajuns la valorile anilor 2004-2005.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *